Stav silnic po záplavách zkoumá georadar

Ústí nad Labem - Povodně nejspíš zničily silnice v Ústecké kraji výrazně víc, než se na první pohled zdá. Asfaltový povrch sice často zůstal neporušený, pod ním ale voda cesty podemlela, a ty se můžou začít prohýbat. Odborníci to zjistili pomocí georadaru. V souvislosti se záplavami byl v Česku použit úplně poprvé.

Silnice zničené po povodních zkoumá georadar (zdroj: ČT24)

Povodně nejspíš zničily silnice v Ústecké kraji výrazně víc, než se na první pohled zdá. Odborníci pomocí georadaru zjistili, že asfaltový povrch sice často zůstal neporušený, pod ním ale voda cesty podemlela. Ty se teď můžou začít prohýbat. 

Georadar dokáže chyby pod asfaltem hledat při padesátikilometrové rychlosti. Technici změří 67 kilometrů silnic a 10 mostů, celá akce vyjde silničáře na 4 miliony. Radar dohlédne až do třímetrové hloubky a problémová místa najde s přesností na centimetry. Silničáři pak nemusejí kvůli opravám rozkopávat celou vozovku. V souvislosti se záplavami byl georadar v Česku použit úplně poprvé.  

Povodně podle prvních odhadů udělaly v Ústeckém kraji na silnicích škody za 100 milionů. Čísla se ale ještě mohou měnit. Georadar bude krajem jezdit ještě týden. Silničáři pak chtějí objevená poškozená místa opravit do zimy.