V části Krkonoš znovu platí omezení vstupu kvůli sběračům borůvek

Vrchlabí (Trutnovsko) – V cenných lokalitách Krkonošského národního parku začíná platit omezení vstupu do přírody kvůli ochraně hor před nájezdy sběračů borůvek. Opatření zavádí správa parku každoročně. Pracovníkům parku vadí například fakt, že z borůvek nezbývalo dost potravy pro ptáky, kteří se jimi živí. Nařízení bude platit do 15. října, nicméně platí pouze pro volné terény a neomezuje turisty, kteří se v Krkonoších pohybují po značených turistických trasách a cyklostezkách.

Omezení vstupu se týká asi 15 procent rozlohy Krkonošského národního parku, například okolí Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle a Luční hory či pramene Labe. Zejména jde o oblasti ve druhé a třetí zóně parku. Část území s omezeným vstupem je i v první zóně, kde je ale vstup mimo značené cesty zakázán celoročně. 

Správa parku nařízení vydává od roku 2001 proto, že sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, sběrem bobulí snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a také poškozují lokality, kde se vyskytují chráněné rostliny. V případě porušení nařízení hrozí fyzickým osobám pokuta až 10 tisíc korun.

„Jsou dvě možnosti - buď bloková pokuta na místě, která může být od stokoruny až třeba k tisícikoruně na místě v hotovosti, ale my při tomto porušení zahajujeme ve většině případů správní řízení, kdy ta pokuta dosahuje 10 tisíc korun plus tisíc korun správní poplatek,“ řekl mluvčí správy parku Radek Drahný.

Největší problémy se sběrači byly před přibližně pěti lety, zákaz tehdy porušovali hlavně polští sběrači. Loni se borůvky také neurodily a problémy se sběrači nebyly. Na dodržování nařízení bude v terénu dohlížet zhruba 120 lidí.