Úsporné technologie šetří energii

Brno - Některé obce a instituce hledají další možnosti, jak ušetřit. A nepotřebují k tomu ani dotační peníze. Nejde přitom jen o plastová okna a zateplené fasády. Miliony korun ročně uspoří díky levnějšímu plynu například Fakultní nemocnice Brno.

FN Brno je velkým zákazníkem, u kterého se energetickým společnostem vyplatí sáhnout k množstevní slevě. Od začátku roku tak topí největší nemocnice na Moravě o čtvrtinu levněji. Zemní plyn totiž koupila na burze. „Plyn, který sem přichází, je v nemocniční výtopně předěláván na horkou vodu, na teplo,“ popisuje celý proces mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. 

V současné době začala nemocnice navíc využívat i páru, která v kotlích při spalování vzniká. Používá ji například k praní špinavého prádla. Toho skončí v nemocniční prádelně čtyři tuny denně. „Kromě prádelny využíváme páru také v kuchyni pro přípravu jídel a ke sterilizaci nástrojů,“ doplňuje Anna Mrázová. 

Nemocnice tak od letoška ušetří téměř tři a půl milionu korun ročně. Nejen nemocniční areál s tisícovkami pacientů, ušetřit peníze a energii umí taky výrazně menší mateřská škola v Olešnici s dvěma desítkami dětí. Ty už týden za okny pozorují práci dělníků. Dělají novou fasádu a tepelnou izolaci střechy. V kotelně zase instalatér dokončuje výměnu starých kotlů za nové. Ty původní, maďarské, už byly třicet let staré. „Původní kotle sálaly teplo už přímo v této kotelně. Zde bývalo v zimě kolem 25 stupňů, zatímco to teplo se mělo dostat především do tříd k dětem,“ říká starosta Olešnice Zdeněk Pejša. 

Cena za účinnější využití tepla činila téměř dva miliony korun. Do sedmi let však bude investice splacena, pak se podle výpočtů začne zhodnocovat. Peníze, které mohou s výměnou kotle ušetřit i majitelé rodinných domů. Olešnická radnice za ně dětem koupí nový nábytek a hračky.

Jak šetřit energii (zdroj: ČT24)