Choltický zámek konečně ožívá

Pardubice - V Cholticích na Pardubicku po mnoha letech ožil místní zámek. Využití historických objektů blokovaly restituční spory s potomkem šlechtického rodu Bertholdem Thun Hohensteinem. Poté, co mu soudy panství nevydaly, o zámek dál pečují Choltice. Veřejnosti se otevřely nové výstavní sály a rušno bylo i na zámeckém nádvoří.

Dlouholeté plány choltické radnice i přání místních patriotů se naplnilo. Památka znovu ožívá, turistům přibližuje historii panství a láká na barokní skvosty. „K tomu výsledku směřovalo veškeré úsilí. Proto obec bojovala za to, aby nemovitost získala pro sebe a mohlo se začít s uvážlivými rekonstrukcemi,“ říká kastelán choltického zámku Lukáš Rychtecký. 

Úpravy stály přes deset milionů korun. Zásadní proměnou prošel někdejší dům purkrabího, kde vznikla pokladna, i nový společenský sál. Exponáty ve vitrínách dokládají někdejší život v Cholticích i samotného šlechtického rodu. „To jsou věci, které jsme vůbec poprvé vytáhli na veřejnost z depozitáře. Jsou to osobní věci rodiny Thunů,“ upozorňuje Lukáš Rychtecký.

Vystavených zbraní a uměleckých předmětů by bylo ještě víc, kdyby se do zámku v dobách restitučních sporů opakovaně nevloupali zloději. „Nejvíc lituji toho posledního vloupání, kdy ukradli to nejcennější, co jsme měli. Šlo především o vzácné kolečkové pušky a brnění. Při té první zase zmizely všechny hodiny. Dnes by z toho mohla být atraktivní expozice,“ zdůrazňuje bývalá správkyně zámeckého areálu Marie Fižová.  

Zástupy turistů obdivují například kapli svatého Romedia. Fresky, štuková výzdoba, původní lavice i oltář. Všechno je dílem někdejších mistrů. Za pozornost ale nestojí jen barokní kaple. Jedním ze skutečných unikátů choltického zámku je i vzácná lékárna z roku 1672. „Ten nábytek a vybavení je původní, tak to kdysi v lékárně stálo,“ ukazuje průvodkyně Lenka Brožková.   

Správci zámku chtějí založit tradici kulturních a společenských akcí jako jsou řemeslné trhy, kde si zručnost může vyzkoušet úplně každý. Jedním z dalších plánů je i nová naučná stezka.

Choltický zámek znovu ožívá (zdroj: ČT24)