Na dovolenou oklikou: Hlavní tahy do Německa blokovaly nehody

Ústí nad Labem/Plzeň – Dálnici D5, využívanou například k cestám do Itálie či Francie, zablokovala ráno nehoda dvou kamionů u Heřmanovy Hutě na Plzeňsku. Havárie se sice obešla bez zranění, ale směr na Rozvadov byl neprůjezdný. Nehoda omezila i provoz na Prahu, který byl průjezdný pouze odstavným pruhem. Obousměrně ve dvou pruzích se začalo jezdit až po poledni. Další vážná nehoda komplikovala cestování po druhém hlavním tahu do Německa – na silnici I/30, která nahrazuje nedostavěný úsek dálnice D8 u Ústí nad Labem, zahynul řidič osobního auta, které se srazilo s kamionem. Silnice byla uzavřena čtyři hodiny.

Nehoda na dálnici D5 se stala po půl šesté na 107. kilometru, uzavřený je úsek od Heřmanovy Hutě (exit 100) po Ostrov (exit 107). Jeden kamion zůstal po nehodě ležet na boku, uvedl velicí důstojník hasičů. „Přejel svodidla a zůstal stát částečně v levém jízdním pruhu v protisměru,“ upřesnila policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Druhý kamion potom do ležícího vozu naboural.

Po zhruba tříhodinové uzavírce se dálnice otevřela, zprvu ale každým směrem pouze v jednom pruhu. Až po poledni byly v obou směrech průjezdné oba pruhy.

Zhruba o hodinu později než havárie na západočeské dálnici se stala tragická nehoda na silnici z Lovosic do Ústí nad Labem, po které se objíždí nedostavěná dálnice D8. Osobní auto se střetlo s kamionem, při havárii zahynul řidič osobního vozu. „Příčiny a okolnosti této nehody jsou nyní předmětem dalšího šetření policie,“ uvedla policejní mluvčí Jaroslava Střelcová. K cestě do Německa využívali řidiči výhradně silnici I/8 a jezdili od Lovosic na Teplice, sjezd do Lovosic byl pro tranzitní dopravu uzavřen. Uzavírka skončila zhruba po čtyřech hodinách.