Jediné muzeum vitráží v Evropě najdete na Ústecku

Lubenec - V Ústeckém kraji vzniká první muzeum vitráží v Evropě. Zasloužili se o něj hlavně Jitka a Richard Kantovi, původně majitelé malé dílny na výrobu vitráží. Vývoj svého řemesla návštěvníkům představí v kostele nedaleko Lubence. Zájemci tam už dnes mohou vidět okna s vitrážemi typickými pro gotiku, renesanci nebo 19. století. Další budou postupně přibývat.

Manželé se vitrážím věnují už dvacet let. Právě kvůli nim začali spolu s kamarády opravovat kostelík nedaleko Lubence. Po dokončení bude v každém kostelním okně dobová vitráž. „Bude to klasické muzeum, kde chceme předvést vývoj tohoto uměleckého řemesla,“ uvedla Jitka Kantová.

„Vyvrcholením řemesla je to restaurátorství, protože novou věc uděláte podle svého, kdežto u restaurátořiny se musíte do něčeho trefovat,“ uvedl Richard Kanta. Inspiraci si manželé vzali i z Německa. Dnes toho vědí o vitrážích tolik jako málokdo. Ke svému novému řemeslu se přitom dostali náhodou. Firmě, kterou řídil otec Jitky Kantové, slíbili, že pomohou se zakázkou, již se nedařilo dokončit. Dnes už mají dílnu s několika zaměstnanci.

První muzeum vitráží v Evropě (zdroj: ČT24)