V protipovodňové hrázi v Zálezlicích byla místo jílu a písku suť

Zálezlice - V protipovodňovém valu v Zálezlicích se podle serveru iDNES našla místo jílu a písku stavební suť. Podle starosty Zálezlic dostala stavební firma od někoho zaplaceno za likvidaci suti a použila ji zároveň i jako materiál při budování hráze. Společnost se brání. Podle ní měl materiál všechny potřebné atesty.

„Při opravě hráze se provedl příčný řez a tam se jasně ukázalo, že ve spodních částech je navezená stavební suť,“ uvedl Jiří Čížek, starosta obce. Podle něj tam byly kusy dlaždic, tašek, magnetofonové pásky, příbor apod. Suť se našla jak v části hráze z roku 2002, tak v části hráze, jejíž stavba probíhá. Tam se našly i kusy betonu, asfaltu či kabely. Hráz staví stejná firma jako v roce 2002. Složení hráze mohlo podle starosty zapříčinit i její roztržení.

Hlavní stavební dozor je podle Čížka Povodí Vltavy. V obou případech to dozoroval stejný člověk, dodal Čížek. Nyní obec podle něj zvažuje trestní oznámení pro obecné ohrožení. Podle starosty se mluvilo o tom, že firma na opravu 12 metrů hráze dostala 2,5 milionu. Jsou to však pouze spekulace, dodal. Jakékoli podklady firma starostovi obce odmítla předložit s tím, že není účastníkem řízení.

Starosta Zálezlic k protipovodňové hrázi (zdroj: ČT24)