Úřady se plní frontami na doklady, proškolených úřednic je málo

Děčín - Potřebujete pas nebo novou občanku? Připravte se na mnohahodinové fronty. Stojí se na úřadech po celé zemi. Lidé totiž nechali výměnu dokladů před dovolenou na poslední chvíli a navíc mnohde chybí proškolení úředníci. Pro mnohá města je proškolování nových lidí totiž příliš drahé.

Na cestě k nové občance nebo pasu v Děčíně si podle statistik počkáte tři hodiny ve frontě a šest minut u úřednice. Ve frontě stojí prakticky neustále přes sto lidí. Úřednice kvůli náporu lidí pracují přesčas a kancelář mají otevřenou i mimo běžné úřední hodiny. Pro vydávání dokladů s novými ochrannými prvky musí mít totiž certifikát. Jsou tak v podstatě nezastupitelné.

Úředník bez certifikátu vám doklad nevydá

V Děčíně jsou proškolení jen čtyři lidé. Nikdo z dalších 200 zaměstnanců za ně zaskočit nemůže. „V tuto chvíli je pro město drahé proškolovat další úředníky,“ uvedla Romana Silvarová, mluvčí Děčína. Speciální kabina stojí 150 tisíc korun, vyškolení úřednice, která ji může používat, 20 tisíc. 

„Zkouška je nutností, ale úřady mohou ušetřit, pokud se na ni úředníci učí samostudiem a nenavštěvují kurz,“ uvedl Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva vnitra. Situace se na úřadech zřejmě neuklidní ještě nejméně další tři týdny.

Úřady plní fronty na doklady (zdroj: ČT24)