Jaroměř řeší kuriózní ztrátu, z muzea zmizela 70tunová lokomotiva

Jaroměř - Z železničního muzea v Jaroměři se během jedné noci ztratila přes 70 tun vážící lokomotiva. Prvorepublikový stroj zvaný Velký bejček má přitom jen podle pojistných odhadů cenu přes 30 milionů korun. Případem se už zabývá i policie.

Ten, kdo si troufl na 70tunový železný kolos, musel ovládat točnu. Přes ni parní lokomotivu z roku 1937 odtáhl. „Pachatelé bez našeho vědomí vjeli do výtopny a odvezli exponát ven,“ uvedl Bohuslav Škoda ze železničního muzea v Jaroměři.

Lokomotivu ČT vypátrala. Stojí za starými vagony za nádražím v Jaroměři. Lokomotivu odvezla skupina železničních fandů kolem Jiřího Mužíka, která dříve muzeum provozovala. Po 20 letech kamarádství je teď ale nesmiřitelným soupeřem těch, kteří muzeum provozují nyní. „Lokomotivu jsem nechal odvézt já, máme ji v nájmu, chceme ji provozovat, jezdit s ní nostalgické jízdy,“ uvedl bývalý jednatel muzea Jiří Mužík.

Skupina současných správců muzea ale hovoří o velké vlakové loupeži. A žádá, aby Mužíkovi lidé lokomotivu okamžitě vrátili. „Máme smlouvu na to, že lokomotiva má být v expozici železničního muzea v krytém státní a má být součástí expozice železničního muzea,“ říká Pavel Černý, železniční muzeum Jaroměř. Lokomotiva je po nedávné opravě, teď jí hrozí, že bude rezivět pod širým nebem. Zcela jasno ve sporu dvou znesvářených skupin o stroj z první republiky nemá zatím ani policie.

Jaroměř řeší zmizení lokomotivy z muzea (zdroj: ČT24)