Kde získat rysy jako za mlada? Jste-li loutka, zamiřte do Chrudimi

Chrudim – Už v dávných dobách se loutky používaly jako součást náboženských rituálů, později se staly oblíbenými postavami kočovných divadel a úsměvy rozdávají dodnes. Jedním z center loutkářského umění je Chrudim, kde loutky schraňuje, zachraňuje a restauruje Muzeum loutkářských kultur.

U loutek platí totéž, co u staveb nebo třeba knih – čím je starší, tím je vzácnější. Aby však mohli například loutky z 19. století z divadla Matěje Kopeckého obdivovat současní návštěvníci muzea, musí nejprve dostat řádný „make-up“. „Restaurátor musí zachovat podobu loutky, nemůže si vymýšlet. Musí potlačit své výtvarno, musí ctít autora,“ podotkla ovšem Lenka Dolanská, která v chrudimském Muzeu loutkářských kultur vrací krásu oděvům loutek.

Podle ředitelky muzea Simony Chalupové bývá nejvíce práce s loutkami vyrobenými kolem poloviny minulého století. „Historické marionety nejsou zdaleka tak poškozené, protože ta musela vydržet všechno,“ vysvětlila.

Všechny chrudimské loutky mají svůj příběh, a právě proto jsou podle ředitelky muzea mimořádně hodnotné. Čím více původních částí, barev a obleků, tím vzácnější loutky jsou. „Řada lidí, kteří nám loutky nabízejí k prodeji, má tendenci 'vylepšit' je. Většinou to spočívá jenom v tom, že je převlečou. Ale je to strašná chyba,“ poznamenala Simona Chalupová.

Obnova jedné loutky trvá zaměstnancům muzea i několik měsíců, většinou však méně. Za poslední rok tak prošlo rukama chrudimských restaurátorů na 380 loutek. Téměř všechny teď mohou návštěvníci vidět v nové stálé expozici muzea.

Umění restaurátorů: Muzeum loutkářských kultur (zdroj: ČT24)