I v parném létě na Šumavě mrzne jako málokdy předtím

Kvilda (Prachaticko) – Vysoké teploty a sucho sice provázejí poslední dny, ale nikoli na Šumavě. Meteorolog Antonín Vojvodík naměřil na stanici Perla u Kvildy již ve dvanácti červencových dnech hodnoty pod bodem mrazu – vždy brzy ráno. Naposled na Šumavě mrzlo dnes, na Perle byly minus tři stupně Celsia. Měsíc je tak obzvlášť mrazivý, hodnot pod nulou je nejvíce z posledních patnácti červenců.

Zatímco přes den nikdo nic nepozná a na Šumavě panuje počasí stejné jako kdekoli jinde v Česku – sucho a teploty i nad 30 stupni Celsia – v noci padají ukazatele teploměru velmi nízko. Již podvanácté v měsíci dnes na stanici Perla mrzlo a podle meteorologa Antonína Vojvodíka to bude pokračovat až do konce července. Jde tak o nejchladnější šumavský červenec od roku 1996. Tehdy však byla ještě větší zima, rtuť na meteorologické stanici Perla klesla až na minus 7,6 stupně Celsia. Absolutní rekord v počtu mrazivých dnů potom drží rok 1891, tehdy jich bylo osmnáct.

Letní mráz je na Šumavě kuriozita, ale i zajímavost pro návštěvníky. Ředitel správy národního parku Jiří Mánek upozornil, že se v nízkých teplotách tvoří jinovatka, kterou je potom možné pozorovat například v rašeliništích. „Národní park Šumava je ostrovem severské přírody uprostřed Evropy s celou řadou rostlin i živočichů, kteří se zde dochovali z doby ledové. Jedná se o takzvané glaciální relikty, jako je třeba bříza zakrslá, hořec panonský nebo střevlík menetriesův,“ podotkl Mánek.

David Havlena o červencových mrazech (zdroj: ČT24)