Zastupitelé v Libereckém kraji přiznali majetek – přes otálení už všichni

Liberec – Jako zatím jediné hejtmanství v zemi zveřejnil Liberecký kraj na internetu příjmy svých zastupitelů. Nejzadluženější je hejtman Martin Půta (SLK), naopak nejpomalejší při zveřejňování příjmů byl lídr další koaliční strany Změny pro Liberecký kraj Jan Korytář. Zpozdil se o půl měsíce a sklidil proto kritiku některých kolegů.

Zveřejnění příjmů krajských politiků byl jeden ze slibů, se kterým strany současné koalice vyhrály loňské volby v Libereckém kraji. Chtěly tak učinit do konce června, to se ale nepodařilo. Lídr Změny pro Liberecký kraj Jan Korytář, který také předsedá krajské protikorupční komisi, dodal údaje zhruba s třítýdenním zpožděním. „Důvodem je to, že jsem byl časově zaneprázdněn,“ řekl Korytář. Sklidil ale kritiku části ze zbylých 23 koaličních zastupitelů. „On si myslí, že nemusí dodržovat nic,“ prohlásil zastupitel Michael Canov (SLK).

Liberecký kraj je první hejtmanství, který příjmy politiků zveřejnil na internetu. Ostatní úřady sice majetková přiznání ukazují, ale jen na požádání. To je ale podle vedení Libereckého kraje zbytečně složité. „Normální občan se k těm informacím nemůže dostat, protože musí dojít na krajský úřad a tam požádat o zpřístupnění informací,“ poukázal hejtman Martin Půta. Právě hejtman je nejzadluženějším zastupitelem. Má splatit tři úvěry bezmála za čtyři miliony korun. Takřka dva miliony splácí ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové).

Zveřejněné příjmy politiků mají kraji pomoci bojovat s korupcí. Už od jara navíc na webu visí i rozpočet, u kterého se dá rozkliknout každá výdajová položka. Nově hejtmanství zpřístupnilo i všechny své účty, lidé tak například vidí, nakolik kraj plní své závazky. Jediné, co lidé na internetu nenajdou, jsou výplaty krajských úředníků. To není možné kvůli ochraně osobních údajů.

Lucie Pokorná o majetkových přiznáních (zdroj: ČT24)