Chtěli být pěstouni, nejsou. Posudek je ale plný chyb

Pardubice – Nepravdivé informace a posudek z chybnými údaji stály podle manželského páru z východních Čech za zamítnutím jejich žádosti o pěstounskou péči. Pardubický kraj proto musí jejich žádost znovu prověřit a totéž učiní i s desítkami dalších.

Manželé Jílkovi si chtěli vzít do pěstounské péče malého chlapce z dětského domova. Prošli odborným kurzem a potom zažádali u krajského úřadu v Pardubicích. Neuspěli, a když zjišťovali proč, ukázalo se, že je jejich spis plný informací, které prohlásili za nepravdivé. Úředníci například prohlásili paní Jílkovou invalidu, ačkoli sama tvrdí, že invalidní důchod nepobírá. Úřední dokumenty navíc nejsou ani formálně v pořádku – jeden z lékařských posudků má v hlavičce dva úřady, ČSSZ a Pardubický kraj. Není tak jasné, koho vlastně zastupuje. „Takový kus papíru nepovažuji za posudek,“ zhodnotila dokument advokátka Teraza Jelínková.

Vedoucí krajského organizačního a právního odboru Miroslav Mocek přiznal, že v záhlaví neměl být uveden Pardubický kraj, sám posudkový lékař však uvedl, že dokument označil tak, jak si přáli krajští úředníci, je však přesvědčen, že je zřejmé, že jde o posudek krajského úřadu. „Adresa úřadu je uvedena v záhlaví písemnosti. Při uvedení adresy mého zaměstnavatele na vypracovaném posudku jsem postupoval přesně dle instrukcí Krajského úřadu v Pardubicích,“ sdělil lékař Vladimír Cibrik.

Kvůli odhaleným chybám teď bude pardubický krajský úřad prověřovat desítky dalších spisů a žádostí o pěstounskou péči. Případem manželů Jílkových se zatím začalo zabývat ministerstvo práce a sociálních věcí.

Erik Knajfl o žádosti o osvojení (zdroj: ČT24)