Jednání o Letišti Vodochody bylo bouřlivé. Tah je na ministerstvu

Praha – Několik stovek lidí dorazilo na letňanské výstaviště na veřejné projednání vlivů rozšiřování vodochodského letiště na životní prostředí (EIA). Odpůrci projektu žádali o přesun jednání na září. Zástupci ministerstva životního prostředí, které akci svolalo, jim ale nevyhověli. Na základě projednávání, které se protáhlo až do ranních hodin, vydá ministerstvo do několika týdnů k posudku EIA stanovisko. Odpůrci projektu se už dříve nechali slyšet, že v případě souhlasného stanoviska budou zvažovat právní kroky. V pondělí se na jejich stranu postavil i Středočeský kraj.

Na záčátku jednání se odpůrci rozšiřování letiště pokusili přesunout jednání na září. Termín byl podle nich záměrně zvolen na dobu prázdnin. „Navrhuji přesunout dnešní projednání až na září. Nejen, že jste to dali v polovině prázdnin, ale ještě jste zvolili začátek v poledne všedního dne. To se jeví jako sabotáž,“ řekl Petr Kužvart z občanského sdružení Ateliér pro životní prostředí. Některým účastníkům se nelíbily také změny pravidel pro řazení řečníků. Kvůli přesunům se podle nich mnozí odborníci ke slovu dostali až po půlnoci.

Vrchní ředitelka sekce technické ochrany životního prostředí MŽP Jaroslava Honová, která je  řízením odboru posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence pověřena, ale zopakovala, že jde už o druhý termín a že musí trvat na tom, aby se setkání uskutečnilo. První červnový termín byl kvůli povodním zrušen. „Zákon říká, že v takovém případě musíme v co nejkratší lhůtě stanovit nový termín a pozvat všechny odborníky. Věřte, že to dalo velkou práci. Zákon nám neukládá, že pokud jsou prázdniny, tak nemůžeme svévolně termín přesouvat,“ řekla.

Plány a mapy budoucího stavu letiště
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Ministerstvo zváží námitky, pak rozhodne

Na ministerstvu pro životní prostředí už leží materiál, který celou stavbu podporuje. „MŽP dostalo kladný oponentský posudek, je to jeden z podkladů pro finální stanovisko EIA,“ uvedl Matyáš Vitík, mluvčí, MŽP. Ministerstvo zváží námitky a teprve potom, v řádu několika týdnů, vydá definitivní stanovisko.

Na stranu odpůrců projektu se už v pondělí postavil i Středočeský kraj. „Nebyly vypořádány připomínky obcí a stavba negativně ovlivňuje okolí. Ministerstvo přece nemůže jít proti občanům,“ uvedl včera hejtman Středočeského kraje Josef Řihák (ČSSD). Lidem vadí zejména hluk, prach a nárůst dopravy. Investor výtky odmítá. Pokud letiště dostane veškerá povolení do konce příštího roku, první letadla s cestujícími by z Vodochod mohla vzlétnout už v roce 2016.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá společnost Penta. Aero koupila od státu na začátku roku 2007 za tři miliardy korun. Na letišti chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Podle šéfa Letiště Vodochody Martina Kačura platí veřejný slib, že letiště nebude plánovat létání v noci a bude přijímat jen letadla s určitými hlukovými parametry a rozměry.

Spor o Letiště Vodochody zatím nekončí (zdroj: ČT24)