V Krnově zachránili výjimečný císařský vagon - téměř z ničeho

Krnov - Jedinečný salonní vůz, ve kterém jezdil císař František Josef I., zrekonstruovali v Krnově. Jako jediní v Evropě dokázali 120 let starý vagon uvést do původního stavu. Přitom ze začátku pracovali pouze se základní kostrou vozu a museli si vypomáhat dobovým nákresem. Po čtyřech letech byl salonní vagon odeslán do muzea v Salcburku.

Salónní vagon císaře vypadá zvenku docela obyčejně. Uvnitř je ale plný luxusu. Krnovská opravna si na jeho znovuzrození troufla, i když téměř neměla z čeho čerpat. „Dobová dokumentace k tomu žádná neexistuje, pouze jeden jediný výkres z roku 1895, kdy byl vagon vyroben, který se našel a podle kterého jsme všechny věci v interiéru dělali,“ vysvětlil zástupce Olpas Krnov Jaromír Foltýn.

Když vagon před čtyřmi lety do Krnova dovezli, dochované byly jen kovové opěrné části. Pracovníci opravny ho tak znovu téměř kompletně postavili. „Na našich zaměstnancích bylo, aby se celý vagon dodělal i po té strance svářečské, vyrobily se všechny boky, vyrobily se všechny věci, které byly kovové,“ dodal Foltýn.

  • Jedinečný vagon míří z Krnova do Salzburku zdroj: ČT24
  • Jedinečný vagon míří z Krnova do Salzburku zdroj: ČT24

Unikátní vůz císaře Františka Josefa je jedním z vůbec nejstarších úzkorozchodných vagonů. Jeho cenu si dnes netroufne nikdo odhadnout. Jen na cestu do Rakouska ale museli vůz pojistit skoro na 10 milionů korun. Před salcburským muzeem bude zhruba rok stát, poprvé na úzkokolejnou trať vyjede 18. srpna 2014 při výročí císařova narození.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)