Nerušte nám vlaky, žádají na Rokycansku. Podle kraje jsou spoje prázdné

Rokycany – Návrhy jízdních řádů, podle kterých budou jezdit vlaky v příštím roce, se nelíbí lidem hned v několika regionech. Ozvali se i lidé z Rokycanska, kterým chce krajský organizátor dopravy seškrtat spoje na trati Chrást u Plzně – Radnice. Plzeňský kraj slíbil, že chybějící spoje ještě objedná. Na úpravu objednávek však už není mnoho času, uzávěrka pro připomínky k jízdnímu řádu je 9. srpna.

Na lokálce do Radnic na Rokycansku dnes jezdí vlak každé dvě hodiny s výjimkou čtyřhodinové dopolední pauzy. Podle prvního návrhu pro příští rok měly nově jezdit vlaky pouze v pracovní dny a hlavně s výrazným omezením ranních spojů. Od toho sice již kraj ustoupil, přesto se lidé z Radnic, Břas či Stupna shodují, že se jim zkomplikuje cestování do práce či k lékaři, o víkendu budou nejspíš muset zůstat doma. „Za předpokladu, že se zruší odpolední vlak, se nepůjde dostat z Plzně zpátky mezi jedenáctou a šestnáctou hodinou,“ podotkl starosta Břas Jan Špilar.

Organizátor dopravy společnost POVED tvrdí, že vlaky, které chce zrušit, jezdí prázdné. Podle cestujících to tak ale není, hrozí jim, že ztratí například ranní spoj, kterým často jezdí do práce. Stovky lidí na Rokycansku proto už podepsaly prohlášení, že se zrušením vlakových spojů nesouhlasí.

POVED teď slibuje, že jízdní řád na radnické lokálce ještě přehodnotí. „Je zájmem objednatele plzeňského kraje, aby byly zpátky zařazeny do jízdního řádu pro příští rok,“ řekla ředitelka společnosti Zdeňka Kmochová. Hledá proto vlaky, které jezdí opravdu prázdné a bylo by možné je zrušit namísto těch radnických. Škrtat se totiž v Plzeňském kraji bude, vedení regionu nařídilo omezení dopravy o pět procent.

Kromě lidí ze západu Čech si stěžují i cestující ve východních Čechách, kterým hrozí, že přijdou o některé zrychlené vlaky mezi Hradcem Králové a Pardubicemi a budou jim ujíždět přípoje na pražsko-třebovském koridoru. I zde nakonec kraje slíbily, že jízdní řád ještě upraví.

Na zasílání připomínek k návrhům jízdních řádů krajským úřadům nebo krajským společnostem, které organizují veřejnou dopravu, mají lidé poslední dny. Aby úředníci mohli stížnosti zpracovat, stanovili uzávěrky na druhou polovinu července.

NÁVRHY JÍZDNÍCH ŘÁDŮ 2013/2014:

Lucie Pelanová o rušení vlaků (zdroj: ČT24)