Co je shnilého v parku hradeckém? Nic, to páchne drakovec

Hradec Králové – Drakovec obecný je nejnovější atrakce královéhradeckých parků. Květina je známá tím, že páchne jako zkažené maso, a pro městské zahradníky je to také nový „mazlíček“. Vykvetla po roční snaze, správci hradecké zeleně jí chtějí záhonky ozvláštnit.

Drakovec kvete jenom několik dnů, lidé, kteří navštíví královéhradecké Jiráskovy sady, si ho ale nejspíše budou pamatovat mnohem déle – do svého okolí totiž rostlina šíří pronikavý zápach. „Láká hmyz na vůni či zápach zkaženého masa,“ přiblížil vedoucí královéhradecké městské zeleně Daniel Jeřábek. Zahradníci rostlinu zkoušeli již loni, kdy nevyrazila. „Tentokrát nás příroda odměnila kvetením,“ poznamenal Jeřábek.

Správci zeleně se rozhodli královéhradecké parky ozvláštnit. Zatím v nich kvetou především letničky, každé jaro jich po městě vysázejí na 60 tisíc zhruba za tři čtvrtě milionu korun. Již brzy by kromě páchnoucí rostliny mohla botaniky z širého okolí táhnout do Hradce také další zajímavost. „Máme v plánu výsadbu korkovníku, který v Hradci vůbec není. Jedná se o dřevinu, která je v jiných zemích pěstována na výrobu korkových špuntů,“ uvedla projektová manažerka městské zeleně Monika Švástová.

S netradiční rostlinami jako by se ale v Hradci Králové rozhodl pytel – kromě města tímto směrem zamíří také zdejší Farmaceutická fakulta UK. Usiluje totiž o licenci na pěstování marihuany. První keříky konopí by tu mohly legálně vyrůst už příští rok.

Václav Svoboda o hradeckých rostlinách (zdroj: ČT24)