Velké Březno: Uvízlá nákladní loď možná bude čekat, až naprší

Velké Březno – Nákladní loď, která chtěla využít umělého zvýšení hladiny Labe a uniknout z pasti, kterou vytvořila mělká a zanesená řeka, ztroskotala ve Velkém Březně na Ústecku. Při plavbě narazila na dno a prorazila si trup. Posádka plavidlo opravila, ale hrozí jí, že bude muset na mělčině čekat, než naprší a hladina stoupne. V nejlepším případě ji může vysvobodit speciální remorkér, který však může vyplout pouze, pokud vodohospodáří vytvoří další umělou vlnu.

Nákladní plavidlo havarovalo už ve čtvrtek odpoledne a prorazilo si trup. „Ohlásili nám díru v trupu a zúžený plavební kanál,“ uvedl operační důstojník policie. Hasiči na místě pak museli odčerpávat vodu ze strojovny plavidla. „Pod strojovnou se prorazilo dno, je jednoduché, není dvouplášťové,“ přiblížil potápěč Petr Mulač. Do strojovny tak začala pronikat voda, která se smíchala s hustým olejem. Hasiči jej však včas odčerpali, do řeky se nedostal.

Majitel lodi se dostal do problematické situace – nejprve strávilo plavidlo měsíc v přístavu kvůli zvýšené hladině Labe, vzápětí přišlo sucho a řeka je nesplavná. Posádka a majitelé čekali, až vodohospodáří upustí vodu ze zdymadel a vytvoří umělou vlnu. Na ní chtěli doplout do míst, kde už je Labe hlubší. Cesta z Lovosic do Německa ale skončila nehodou hned pod Ústím. „Naše ztráty činí miliony korun měsíčně,“ podotkl spolumajitel ztroskotané lodi Lukáš Hradský.

Teď musí vymyslet, jak plavidlo z mělčiny dostane. Hrozí, že loď zůstane u břehu i několik dní, v krajním případě až do chvíle, než začne pršet a hladina řeky se zvedne. Ochromené lodi totiž zřejmě bude muset pomoci zvláštní remorkér, který ale potřebuje více vody. Pomoci by mohla další umělá vlna. Havárie je nepříjemná nejen pro majitele lodi, ale také pro jejich zákazníky. Plula do Belgie s díly pro stavbu elektrárny v Rusku. „Příjemce má velký problém, stavba bude stát,“ uvedl Lukáš Hradský.

Lodní dopravu na Labi nekomplikuje pouze sucho, ale především nánosy po povodních. Plavební výluka na Labi pod střekovským jezem kvůli nedostatku vody nastává pravidelně, letos k ní však došlo neobvykle brzy. Velká voda totiž na začátku června přinesla 150 tisíc metrů krychlových nánosů, které podle Jindřicha Zídka z Povodí Labe odklízí jediný buldozer.