Kvůli mostecké průmyslové zóně stíhá policie muže, prý vzal úplatek

Most – Po zásahu na mosteckém magistrátu obvinila policie šedesátiletého muže, že vzal několikamilionový úplatek při rozšiřování průmyslové zóny v Havrani na Mostecku. Státní zástupce Lukáš Borovička potvrdil, že se obvinění týká přijetí úplatku v pozici veřejného činitele. Muže budou policisté stíhat na svobodě, pokud však případ dospěje k soudu, může skončit ve vězení až na osm let.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu přišli na mostecký magistrát na počátku minulého týdne. Zapečetili některé kanceláře a místnost s počítačovými severy. Již první informace policejní návštěvu na úřadu spojovaly s kontroverzní výstavbou průmyslové zóny Joseph v Havrani.

Teď policie potrvdila, že se jí zabývala již několik měsíců. „V květnu letošního roku získali detektivové ÚOOZ závažné informace o korupčním jednání dnes šedesátiletého muže, kterého se měl dopustit v roce 2006 v souvislosti s rozšířením průmyslové zóny Joseph v Havrani u Mostu. Tento muž měl obdržet jako úplatek finanční částku, která se pohybovala řádově v několika milionech korun,“ informovala policie.

Státní zástupce Borovička upozornil, že policie původně prověřovala trestnou činnost více lidí. Ti ale obvinění nejsou. „Za současné důkazní situace je pravděpodobné, že toto obvinění na nějakou dobu nebo i definitivně zůstane jediné,“ uvedl žalobce.

Kvůli zóně Joseph už měl Most velké potíže. Proti její výstavbě v roce 2001 bojovali ekologové, problém byl také s výkupem pozemků. Zóna stála veřejné rozpočty nakonec kolem 700 milionů korun, přibližně třetinu dalo město a dvě třetiny stát. V zóně působí pouze čtyři firmy, všechny vyrábějí komponenty do aut. Obsazených je 67 hektarů, tedy asi jedna třetina plochy. Kvůli takovému výsledku chtělo loni ministerstvo financí od města téměř 50milionové penále.