Ztroskotanou loď na Labi remorkér úspěšně dotlačil do Děčína

Děčín – Ztroskotanou nákladní loď na Labi u Velkého Března na Ústecku dnes remorkér úspěšně dotlačil do 20 kilometrů vzdáleného přístavu v Děčíně. Cesta proběhla bez problémů. Poškozená loď i s nákladem bude v přístavu v Děčíně ještě dva dny.

„Přepravovala nadměrný náklad a mobilní jeřáb budeme mít k dispozici až v pondělí,“ uvedl spolumajitel společnosti EVD, které loď patří, Lukáš Hradský. Loď poté čeká zhruba měsíční oprava. Podle Hradského budou škody řádově v milionech korun. Přesnější číslo budou vědět až po kontrole strojovny, kterou po ztroskotání zaplavila voda.

Loď u Velkého Března uvízla ve čtvrtek, trup byl proražený na čtyřech místech. Hasičům se podařilo zacelit všechny trhliny a odčerpat vodu ze strojovny dnes před polednem. „Na loď hasiči naložili dvě nádrže, aby do nich mohla být případná další voda odčerpávána během plavby,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Na cestu se plavidlo tlačené remorkérem vydalo před čtvrtou hodinou odpoledne, do Děčína dorazilo asi po hodině a půl trvající plavbě.

Lodní dopravu na Labi ztěžují extrémní sucha i neodklizené nánosy po povodních. Velká voda na začátku června přinesla 150 tisíc metrů krychlových nánosů, odklízí je jediný buldozer, řekl nedávno ČTK ředitel závodu Dolní Labe Povodí Labe Jindřich Zídek. Hladina vody je nyní i proto tak nízko, že velké lodě po řece prakticky nemohou plout. Ztroskotaná loď ve čtvrtek mohla vyplout z Lovosic jen díky tomu, že Povodí Labe uměle zvýšilo hladinu o 40 centimetrů. Zatím se neví, co způsobilo proražení trupu. Pracovníci Povodí Labe žádnou překážku v řece neobjevili.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)