V Kladrubech se sešli handicapovaní motorkáři

Kladruby – Nehoda na motorce pro ně skončila fatálně, řada z nich je na vozíku. Na sraz v kladrubském rehabilitačním ústavu ale přijeli i ti, co nebourali. Právě je mělo setkání před hazardem na dvou kolech varovat.

Dvě kola svojí stopětadvacítky musel vyměnit za ta na vozíku – 21letý Matěj Čechák si totiž při nehodě na motorce zlomil páteř. Jak sám říká, člověk se s tím musí naučit žít, ale nikdy se s tím zcela nesmíří. Těžko se s úrazem smiřuje už proto, že nehodu nezavinil. V jednosměrce do něj narazilo auto, které vyjíždělo ze zákazu vjezdu.

Matěj je na vozíku tři roky. Na motorky ale nezanevřel. Do budoucna by si chtěl pořídit čtyřkolku. Jak se na čtyřkolce jezdí, zjišťoval od podobně handicapovaných motorkářů. To je jeden z osvědčených způsobů, jak zraněným motorkářům vrátit chuť do života. Přímo v Kladrubech se léčí ty nejtěžší případy, ročně jich je tady zhruba třicítka.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Organizátor akce Respekt Lumír Kovář sdělil, že 80 procent lidí, kteří měli úraz na motocyklu, se k tomu vrátí. Jenže přibývají další zranění motorkáři. Jen za poslední dva dny jich bouralo zhruba deset, z toho tři zemřeli. Jeden z nich po srážce s nákladním vozem na Jičínsku.

Stačila vteřina a Matěj skončil na vozíku, přesto se usmívá. Svět silných strojů sice neopustil, vydal se ale jinudy. Studuje angličtinu, našel si přítelkyni a dostal se do floorbalové reprezentace.