Silnice na Vrané nad Vltavou je stále zavřená

Praha – Silnice z Prahy ve směru na Vrané nad Vltavou zůstává i po půl roce uzavřená kvůli riziku padajících skal. Středočeský kraj sliboval opravu, sanace ale ještě nezačala. Práce zdržuje administrativa a kontrola průběhu tendru.

Jediná spojnice Vraného s Prahou je zatarasená už od února. Průzkum odhalil, že riziko zřícení části skalního masivu je příliš vysoké. Auta se na silnici nedostanou, cyklisti se nebojí. Někteří obyvatelé dojíždějí do Prahy třeba i třikrát denně. Osmikilometrová objížďka přes Dolní Břežany, Ohrobec a Zvoli je zdržením. Silnice je úzká a plná zatáček.

Starostka Vraného nad Vltavou Martina Filipová informovala, že napětí u lidí stoupá, prý jsou enormně nespokojení. Firma, která bude provádět sanační práce, už je vysoutěžená, stále ale ještě není podepsána smlouva s biologickým dozorem, ten na skále stráví přibližně tři týdny. „Musí se najmout horolezci, aby celou skálu prohlédli, zjistili, jaká je tu vegetace, budeme ovšem s biologickým dozorem jednat, aby ta doba byla co nejkratší,“ uvedla mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Celou zakázku by měli ještě zkontrolovat úředníci ze státního fondu životního prostředí. Ten posílá dotaci sedm milionů korun. Podle starostky by ale krajský úřad mohl dát pokyn k zahájení prací i dřív. Nicole Mertinová však ubezpečila, že vedení kraje bude s tímto fondem jednat v příštím týdnu. I tak ale začne sanace nejdřív v půlce srpna. Firma má na dokončení 26 týdnů. Pokud práce zkomplikuje zima, dočkají se lidé z Vraného otevření silnice až na jaře.