Šumavské ubytovny prodělávají na slevách pro dělníky

Šumava - Devět ubytoven, které provozuje po celé Šumavě správa národního parku, se dostalo do milionových ztrát. Minulé vedení totiž často lesním dělníkům za ubytování neúčtovalo nic, nebo poskytovalo vysoké slevy.

Řada ubytoven šumavského parku se dostala do takového propadu, že jim hrozí zavření. „Například na Českých Žlebech, Jeleních Vrškách a Kvildě prodělávali ročně 200 až 600 tisíc korun,“ říká ekonomický náměstek Správy NP Šumava Jiří Kvapil. 

V devíti ubytovnách, které vedení parku provozuje, dosud platily vysoké slevy nebo sem jezdili lesní dělníci z jiných krajů a bydleli tady zadarmo. Většinou přitom dostali tito dělníci přednost před turisty. 

Řadě ubytoven navíc chyběla běžná údržba. Třeba do ubytovny Kaměňák v Borových Ladech se neinvestovalo téměř 13 let, teprve nyní se vedení parku pustilo do nutných oprav - rekonstruují se tady koupelny a kuchyňky. 

Současné vedení parku chce nyní zavést nový režim fungování ubytovacích zařízení, aby si vydělaly alespoň na běžný provoz. Dosavadní systém slev chce správa parku zachovat pouze ve třech ubytovnách - kvůli vědcům nebo studentům vysokých škol.

Ubytovny NP Šumava jsou v milionových ztrátách (zdroj: ČT24)