Lidé chtějí levnější energie, obce jim pomáhají elektronickou aukcí

Žďár nad Sázavou – Obyvatelé Žďáru nad Sázavou by se měli dočkat levnějších energií. Úspory si radnice slibuje od elektronické aukce, kterou pro občany města zprostředkovala. Podobně se snaží svým obyvatelům snížit výdaje i další města v regionu. Například v Židlochovicích budou lidé už brzy platit za plyn o čtvrtinu méně.

Radnice ve Žďáru nad Sázavou nakupuje elektřinu a plyn v elektronické aukci už několik let a úsporu si chválí. „Například loni jsme v aukci získali plyn o 37 procent levnější,“ uvedl místostarosta Žďáru nad Sázavou Jaromír Brychta (ODS). Teď se vedení města rozhodlo pomoct s úsporou i svým obyvatelům. 

Možnost ušetřit za elektřinu a plyn zaujala i dva místní seniory, kteří se přišli zeptat, co aukce obnáší. „Je to procentuálně lepší, než je obvyklá cena, je to nezávazné a zdarma, takže se do toho pouštím,“ řekl při odchodu z informační schůzky Josef Dvořák. „Dneska platím měsíčně čtrnáct set, a když budu platit o dvě stovky méně, tak je to pro mě určitě úspěch,“ doplnil ho Josef Novotný. 

Aukce už se konaly například v Židlochovicích, Vyškově, Třebíči nebo Otrokovicích. Brzy uspořádají aukce pro své obyvatele i Žďár nad Sázavou, Znojmo, Kyjov, Staré město u Uherského Hradiště, Brumov-Bylnice, Kuřim nebo městské části Brno-Vinohrady a Brno-Židenice.

Zatím se ve Žďáře přihlásilo k aukci pět stovek zájemců. Pro velký zájem prodloužila radnice sběr přihlášek až do konce července. Do dražby se mohou přihlašovat jednotlivé domácnosti. Město pak „balík“ zájemců předá firmě, která zařídí samotnou aukci – stanoví podmínky a osloví všechny dodavatele energií na trhu. V internetové dražbě vítězí ten, kdo nabídne nejnižší cenu. 

„Jako první v České republice přišlo s touto službou pro občany město Říčany letos v lednu. Lidé v podstatě nemají jinou možnost, jak výrazněji snížit ceny energií. Proto jsme se v Radě města Žďár rozhodli aukci zprostředkovat také,“ dodal Brychta. 

Hovoří starosta Židlochovic Vlastimil Helma (ODS) (zdroj: ČT24)

Výhodou tohoto způsobu nakupování je transparentnost a především úspory. Domácnosti mohou podle odhadů ušetřit zhruba čtvrtinu nákladů. Energetické firmy na systému naopak láká to, že jde o velkoobjemovou zakázku. 

Například dvě stovky židlochovických domácností zaplatí už brzy za plyn zhruba o čtvrtinu méně než dosud. Nové ceny za energie už zná i 61 domácností z Vyškova. První dražba, kterou tam pořádali, zájemcům ušetří téměř 27 procent nákladů. V Třebíči a okolí se do aukce přihlásilo 449 domácností, které by měly průměrně ušetřit asi 2 800 korun ročně. 

Naopak nakročeno k elektronické aukci mají obyvatelé Znojma. Tamní radnice zatím stále sbírá přihlášky, dražba by se měla konat 23. října. 

Městům aukce uspoří miliony 

Jako první se do elektronických dražeb energií pustily samotné radnice. Například Brno při letošní aukci elektřiny srazilo cenu téměř o 40 procent. O zakázku na dodávky elektrického proudu pro městské příspěvkové organizace a obchodní společnosti, které celkem disponují 1 314 odběrnými místy, mělo zájem 69 dodavatelů. Vítězná cena městskému rozpočtu ušetří celkem 9,2 milionů korun. 

Jihlava poprvé využila elektronickou aukci v roce 2010, tehdy ještě pouze na elektřinu. Výsledkem byla úspora 38 procent. V roce 2012 srazila radnice díky dražbě náklady za proud z 18 na 15,4 milionů korun, plyn pořídila levněji o 400 tisíc. Znojemské radnici aukce energií ročně ušetří asi 20 milionů korun.