V Jordánu se našla historická výpusť

Tábor – Archeologové našli při odbahňování táborské nádrže Jordán historickou výpusť z poloviny 18. století. K původní výpusti nádrže přitom neexistují žádné plány, a proto nikdo nevěděl, kde se přesně nachází. Až náročný projekt odbahňování, který vyjde asi na 400 milionů korun, ji odhalil.

„Podle odhadů archeologů jde o dílo vybudované v rozmezí let 1740 až 1780. Stáří určil rozbor dřeva, z něhož bylo dílo vyrobeno,“ řekl manažer projektu Karel Hotový.   

Teď se původní výpusť zatěsní, tím se zabrání případnému poškození hráze v budoucnosti. „Mohlo by se stát, že tam voda bude pracovat a postupně hráz rozebere. Tomu chceme zabránit tím, že výpusť zaslepíme, aby byla jednou provždy nefunkční,“ vysvětluje Hotový. 

Součástí odbahnění Jordánu je i výstavba nové výpusti. Ta má pak regulovat případnou výšku vody v nádrži. Odbahnění táborské nádrže začalo loni a mělo by stát asi 400 milionů korun. Město na něj získalo dotace ve výši 85 procent, samo se bude podílet zhruba 60 miliony korun. Odbahnění by mělo být hotové už příští rok.

Projekt dosud provázely komplikace kvůli výkyvům počasí. Velká voda dokonce narušila provizorní hráz. Odbahnění Jordánu nabralo mírné zpoždění. Hotový uvedl, že v posledních dnech naopak práce postupují rychleji, než se očekávalo. Pomohlo k tomu prý zprovoznění úseku dálnice D3 z Tábora do Veselí nad Lužnicí. „Auta, která odvážejí sediment z Jordánu, jezdí do Plané nad Lužnicí po bývalém hlavním tahu. Dřív je tam často brzdily kolony vozidel, ale nyní je ta komunikace prakticky prázdná. Díky tomu odvezeme za den na skládku o 500 tun sedimentu více,“ uvedl Hotový.

Původní výpusti táborské nádrže Jordán jsou technickým unikátem (zdroj: ČT24)