Bývalé byty OKD by se měly prodat nájemníkům, vyzvaly hornické odbory

Praha – Byty na Ostravsku, které vlastní společnost RPG Byty, by se měly vrátit zpět do majetku těžební společnosti OKD. Vyzval k tomu předseda hornických odborů Jan Sábel. OKD by pak podle něj měla byty prodat nájemníkům. Spor o byty se vede již několik let. Lidé, kteří v nich bydlí, požadují jejich odkoupení, firma je ale prodávat nehodlá.

„Hodnota těch bytů se může pohybovat kolem 20 až 40 miliard korun. Je to obrovský majetek, který byl vyveden z této společnosti, a myslím si, že (…) by měla firma udělat všechno pro to, aby se ty byty vrátily zpátky,“ řekl Sábel. Podle hornických odborů by totiž měli mít nájemníci šanci byty odkoupit. 

RPG Byty spravuje zhruba 44 tisíc bytů v Moravskoslezském kraji. Byty získala od mateřské firmy RPG Industries, kterou spoluvlastní finančník Zdeněk Bakala. RPG Industries je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest společně s těžební společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek, to ale neudělala.

Pro prodej bytů dosavadním nájemníkům se vyslovil i předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba. Zdůraznil ale, že by se byty měly prodávat maximálně za ceny v kraji obvyklé. Taraba také varoval před možným prodejem bytů třetím osobám. 

Sdružení nájemníků České republiky a odbory tak žádají o státní pomoc Moravskoslezskému kraji, a to nejen kvůli vyřešení sporného vlastnictví bývalých bytů OKD, ale především kvůli vysoké nezaměstnanosti. „Bez pomoci státu se tenhle region neobejde. A samozřejmě jde o to, aby tato pomoc byla cílená a nebyla zneužívaná,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Odbory chtějí, aby stát dotoval těžbu nebo aby dořešil odchod do předčasných důchodů právě u horníků. Sábel upozornil na to, že podle ministerstva totiž přijde důchodce státní kasu asi na polovinu peněz co nezaměstnaný. Pokud se tedy nevyřeší nezaměstnanost v regionu, bude muset stát vynaložit miliardy korun. Kraji by prý také prospělo zrušení odvodů příspěvku na obnovitelné zdroje, který lidé i firmy platí v cenách elektřiny.

Brífink Sdružení nájemníků ČR k bytům RPG (zdroj: ČT24)