Šumava chce turisty přilákat na nové vyhlídky i divokou zvěř

Šumava - Na Šumavě ubývá turistů. Správa parku chce situaci zvrátit vybudováním desítek nových projektů, které teď může financovat hlavně díky úsporám v uplynulém roce. Turisty tak čekají třeba nové pozorovatelny divoké zvěře zaměřené i na život vlků nebo nové vyhlídky.

Osmdesát projektů za více než půl miliardy korun. Takový je plán vedení šumavského parku pro rozvoj turistiky. Většinu z nich chce realizovat ještě letos, zbytek pak příští rok. „Turistické návštěvnické infrastruktury se bude týkat 90 procent těchto projektů, ostatní jsou například revitalizace toků, revitalizace břehů řek,“ uvedl Jiří Kvapil, ekonomický náměstek Správy NP Šumava.

Cyklisti na Horské Kvildě na Šumavě
Zdroj: David Veis/ČTK

Letos na Šumavě vyrostou dvě nové vyhlídky 

V turisticky zajímavých oblastech už začala správa parku s instalací vyhlídkových míst. Jedna z vyhlídek už stojí na Zelené hoře poblíž Srní. Výstavbu dalších dvou plánuje vedení parku ještě letos. „Další bude na Kamenném moři pod Plešným jezerem a třetí na Kamenné hlavě u Českých Žlebů,“ řekl Jiří Mánek, ředitel Správy NP Šumava.

Vyhlídková věž na Zelené hoře
Zdroj: Pešková Lada/ČTK

Jedním z projektů jsou i pozorovatelny zvěře, jedna bude věnována vlkům

Nejnákladnější bude ale rozšíření zoologického programu. Do něj patří třeba soví voliéry na Borových Ladech, které teď navštíví kolem tisícovky lidí denně. Nové pozorovatelny divoké zvěře vyjdou na sto šedesát milionů korun. „Jedna bude na Kvildě, druhá na Srní. Na Kvildě bude věnována životu jelenů a divokých prasat a na Srní životu vlků,“ uvedl Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP Šumava.

Financování většiny plánů se podařilo správě parku hlavně díky úsporným opatřením z uplynulého roku včetně propuštění asi tří desítek zaměstnanců. Tím se národní park dostal z více než třicetimilionového propadu.

Na Šumavě ubývá turistů (zdroj: ČT24)