Pokácení zdravých lip v Kaplici šetří policie. Na novém náměstí jich ale bude 18

Kaplice – Při rekonstrukci náměstí pokáceli v Kaplici na Českokrumlovsku lípy, podle dendrologů představovaly tři z pěti stromů hrozbu pro lidi v okolí. Zbývající dva stromy ale měly zůstat stát, podle radnice je dřevorubci porazili omylem a dostali za to pokutu. Ekologičtí aktivisté ale žádají přísnější trest, kácení proto šetří policie.

Dvě zhruba padesátileté lípy měly přečkat stavební práce bez úhony, za to, že je dřevorubec pokácel, mu městský úřad uložil nejvyšší možnou pokutu, kterou zákon o ochraně přírody a krajiny umožňuje. „To jest 20 tisíc korun,“ upřesňuje vedoucí kaplického životního odboru Lukáš Bodnár.

Ovšem ekologickým aktivistům se to zdá málo, kácení stromů v květu označila Růžena Švandová z Hnutí Duha za zločin. Proto se obrátili na polici. Ta celou věc prošetří a rozhodne v následujících dnech, zda šlo o trestný čin nebo přestupek.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Pokácení zdravých stromů považuje radnice za chybu, nikdo už je ale nezachrání. Místo zdravých lip proto vysadí 18 mladých, které pokryjí obě části nově zrekonstruovaného náměstí. Stavba si vyžádá 7 milionů korun, zem pokryje dlažba, přibydou nové lavičky.