Zámek v Dačicích ozdobily nové tapety

Dačice (Jihočeský kraj) - Letní seriál o restaurátorech zavítal na zámek v Dačicích. Právě tam dokončují obnovu historických tapet celkem v devíti místnostech. Rozšířil se tím i prohlídkový okruh a interiér zámku se vrací do podoby, jakou měl před sto lety.

Špinavé, potrhané nebo několika vrstvami nátěrů přetřené tapety dostaly na Dačickém zámku zcela nový lesk. Mnohdy velmi náročnou mravenčí prací se z víc než sto let starého papíru odstranily nánosy špíny nebo barev. Teď jsou na řadě poslední dokončovací práce a oprava malé šatny.

Tapety, které se už nedají obnovit, je potřeba znovu vyrobit. V běžné tiskárně nebo u výrobců současných moderních tapet to většinou neumí. Záměrem restaurátorů totiž bývá použit starý zažloutlý papír.

Většinou se restaurátorky snaží zachovat co nejvíc původního materiálu. Na opravy používají celulózová lepidla a na čištění stěn tvrdší houby za sucha nebo nože a skalpely. Velmi poškozená místa je často nutné také ručně retušovat a dokreslit, používá se hlavně míchání různých pastelů.

Dačický zámek dostal nové tapety (zdroj: ČT24)

Díky práci restaurátorek se podařilo rozšířit prohlídkovou trasu, která je novinkou letošní sezony na zámku v Dačicích. „Podařilo se navrátit místnostem jejich podobu ze začátku 20. století. Podařilo se dosáhnout skutečně atmosféry, která na zámku panovala před 100 lety,“ potvrdil kastelán zámku Jan Mikeš

Záměrem kastelána je vrátit zámku i zvenčí původní podobu. Nebyl zelený, ale béžový. Dokazuje to akvarel od rakouského malíře Jakoba Alta zapůjčený ze soukromé sbírky Zdeňka Geista. 

Výstava skončí 15. září, zámek bude ale přístupný až do konce října.