Kravaře trestají zločince - jejich jména vyvěšují na webu

Kravaře – Vedení Kravař na Českolipsku přišlo s novým způsobem, jak trestat místní zločince – vyvěsit jejich jména a přečiny na webu obce. V tomto činu vidí řešení zlepšení drobné kriminality, avšak Úřad pro ochranu osobních údajů takové počínání odmítá. Radnice si přesto stojí za tím, že účinnější páky na zloděje nemá.

V polovině července zmizely v ulici Generála Svobody litinové rošty ze vpustí do kanálů u několika rodinných domů. Mladík, který je ukradl, se přiznal – rošty roztloukl na kusy a odevzdal do sběrny. 

Radnice teď musí koupit nové rošty a za projednání přestupku zaplatit městskému úřadu v České Lípě, s nímž má smlouvu o zastupování. Nečeká však, že peníze ještě uvidí. Starostovi nakonec došla trpělivost, protože se podobné činy v obci odehrávají se železnou pravidelností. Proto se rozhodl zveřejnit jméno zloděje na webu. 

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů jsou ovšem kroky obce sporné. Takové počínání prý nemá oporu v právním řádu, zaznívá z Úřadu. Starosta Vít Vomáčka však od svého rozhodnutí nehodlá ustoupit. 

Podle statistik policie se kriminalita ve městě proti loňsku mírně zvýšila. Na webu se tak brzy zřejmě objeví jména dalších hříšníků.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)