Vrtulníky se záchranáři často nemají kde přistát

Liberec - Vrtulníky liberecké letecké záchranky nemají kde přistávat. Právě v těchto horkých dnech musí často zasahovat u vody. Jezera a koupaliště jsou ale beznadějně plná a podle toho vypadá i okolí, auta parkují úplně všude. Pilot záchranářského vrtulníku tak mnohdy nemá šanci. Hrozí tak, že se lékař k pacientovi nedostane včas.

Záchranáři často přistávají přímo na silnici. Tam ale potřebují asistenci policejních hlídek, které pak mohou chybět jinde. „Jsou to nepředvídatelné situace, nemáme žádné vyčleněné hlídky, které by zajišťovaly pouze toto,“ říká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Jindy si pilot musí vhodné místo dlouho hledat a přistane pak i stovky metrů od pacienta. Při záchraně života jde přitom mnohdy o minuty.

Stačilo by, kdyby provozovatelé koupališť vyhradili vrtulníkům vhodnou plochu pro přistání v blízkosti pláže. „Vždy se snažíme jít za tím pacientem co nejblíže, vrtulník má jednu efektivní věc, a to je ta rychlost,“ konstatuje ředitel liberecké záchranky Stanislav Mackovík.

Například v Hamru na Jezeře už obec jedná se záchrankou, jak se podobným komplikacím v budoucnu vyhnout. Pravděpodobně pro přistání vrtulníku vyhradí část parkoviště.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)