Jihočeši sčítají škody po pondělní bouři

Jižní Čechy - Škody po pondělní bouři v Jihočeském kraji šplhají do milionů korun. Nejvíce vichřice s krupobitím zasáhla Vltavotýnsko, Táborsko a Jindřichohradecko. Kočín pod Temelínem poškodilo malé tornádo. Právě tady ještě škody odstraňují. Pokrývači stále pracují také v Křtěnově, kde vzdušný vír poškodil kostel.

Kočínská náves připomíná spíše malou pilu, všude leží hromady dřeva a větví. Místní si zbytky vzrostlých stromů rozebírají na topení. Do úklidu se zapojili všichni, dopoledne pomáhali i děti, kterým padající stromy poničily polovinu hřiště.

Radnice chce na návsi vysadit nové stromy. Peníze na ně ale zatím nemá, proto hledá dárce. „Hledáme cestu přes nějaké nadace,“ řekl Petr Macháček (ODS), starosta Temelína, jehož je Kočín součástí.

Vzdušný vír řádil také v Křtěnově u Temelína, kde doslova roztrhl velký kaštan. Padající větve poničily střechu kostela a některé náhrobky na přilehlém hřbitově. „Byla to velká rána, tašky šly dolů, okapy, hromosvody…,“ popsal místní farář Marek Donnerstag.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Do obcí teď posílají první pomoc temelínští energetici. Padesát tisíc míří do pokladny správců kostela, hasiči z elektrárny také poslali do terénu vlastní plošinu. „Díky technice našich hasičů bude moci farnost během opravy ušetřit čas i peníze,“ uvedl mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Škody se zatím nedaří odstranit lesníkům, proto dnes zakázali vstup do porostů kolem Dačic. Bouře je poškodila natolik, že hrozí další polomy. Podle místních potrvá ještě minimálně týden, než se odstraní následky ničivé bouře.