V Karviné zkoumají vliv špatného ovzduší na geny dětí

Karviná - V karvinské nemocnici začíná výzkum na téma špatné ovzduší a jeho vliv na zdraví novorozenců. Zájemkyním a jejich potomkům se odebere řada vzorků krve i moči, které se budou následně zkoumat. Aby se ženy mohly výzkumu zúčastnit, nesmějí ale kouřit. Údaje z Karviné vědci porovnají s údaji ze znečištěním méně zatížených Českých Budějovic. Akademici pak budou děti první roky jejich života sledovat, aby zjistili, jak jsou geny ovlivněny.

Hodnoty jemného polétavého prachu v Karviné v zimě často mnohonásobně překračují limity. Problém je ale i třeba se škodlivými karcinogenními látkami. Akademici z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd si proto zvolili nemocnici právě v této oblasti, aby zjistili, jak moc tyto špatné podmínky ovlivňují zdraví právě narozených dětí. 

Do výzkumu se má v létě zapojit na 100 matek, dalších 100 pak v zimě, výsledky budou porovnány. „Výzkum začal včera, již jsme oslovili jednu maminku, která reagovala příznivě – vyplnila dotazník a se vším souhlasila,“ uvedla lékařka Tereza Bartošáková. 

Výzkum vlivu ovzduší na novorozence tématem Studia 6 (zdroj: ČT24)

Ženy se výzkumu mohou zúčastnit jen za určitých podmínek. Musejí si kupříkladu odpustit cigarety. „To je tu velký problém, protože nám tu velká část maminek kouří,“ poznamenala Bartošáková s tím, že takové ženy jsou potom automaticky vyřazeny. 

Co ženy čeká? 

Matkám je nejprve nasvícen účel studie, pak musejí podepsat informovaný souhlas a vyplnit mateřský dotazník. Následně je ženám před porodem odebrána krev a moč. „Při porodu odebereme pupečníkovou krev, pak se ještě odebere moč miminka a mateřské mléko,“ popsala proces lékařka. Vzorky se poté analyzují v Karviné i Ústavu experimentální medicíny. „Tam se zjistí, jaký vliv má znečištěné prostředí na expresi genů,“ konstatovala Bartošáková. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Analyzovat se navíc budou na škodlivé látky i vzorky jídla, které budou týden před předpokládaným termínem některé budoucí matky shromažďovat. 

Lidé před smogem prchají do hor – alespoň o víkendech 

Špatné ovzduší je na Karvinsku velké téma. Třeba pro rodiče malých dětí to v zimě znamená být často raději doma a vycházet na ulici co nejméně. Smogové sezony přitom trvají třeba měsíc v kuse, rodiče proto mívají problém vymyslet program. Řada lidí alespoň volí víkendy v horách.