Zájem o e-aukce energií mezi Středočechy roste

Střední Čechy - Levnější elektřinu i plyn pro domácnosti zkouší získat stále více obcí a měst. K elektronickým aukcím se jich připojilo už 200. Jako první je vyzkoušely Říčany - průměrná úspora dosahuje 25 až 30 procent.

První elektronická aukce energií pro domácnosti v Říčanech se protáhla, dodavatelé nabízeli stále lepší ceny. „Měli jsme tady lidi, kteří ušetřili třeba 60 tisíc korun na dva roky,“ říká starosta města Vladimír Kořen (Klidné Říčany).

Přesně takový pád cen teď chtějí zažít i další obce a města. Jen ve středních Čechách se jich zapojí dalších deset. „V ostatních městech to funguje, tak proč by to nemohlo fungovat i tady u nás,“ konstatuje starosta Čelákovic Josef Pátek (ODS)

V Benešově přinesla aukce úsporu asi 30 procent, přihlásilo se ale jen 61 domácností. Teď budou mít další příležitost. „Nebude se to týkat jen domácností, ale i bytových družstev a firem,“ řekla mluvčí městského úřadu Soňa Vanhoecke.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Celkově počet domácností v Česku, které už elektronickou aukci energií vyzkoušely, roste. Červencová dražba byla pro skoro pět tisíc. A potvrzuje se i to, že čím víc zájemců se dá dohromady, tím větší je i průměrná úspora. „Pro dodavatele je to určitě zajímavější, když mají v tom balíku více domácností,“ říká Jindřich Morávek ze společnosti eCENTRE, která se zabývá elektronickými aukcemi.

E-aukce energií pokračují napříč Českem, nejbližší se chystá koncem srpna.