Jirkov si LED osvětlení pochvaluje, odborníci ho kritizují

Jirkov - Nové osvětlení, které nechala jirkovská radnice před půl rokem instalovat v části města, se podle ní osvědčilo. Díky LED technologii se náklady na elektřinu snížily o téměř tři čtvrtiny. Další peníze město ušetří díky bezúdržbovosti svítidel. Odborníci to ale kritizují, podle nich vidina ušetřených peněz převážila nad kvalitou osvětlení.

Radnice v Jirkově u Chomutova nechala v listopadu loňského roku vyměnit tři sta starých sodíkových výbojek za LED diody. Několikamilionová investice se jim brzy vrátí, již po půl roce jsou úspory při jejich provozu více než sedmdesátiprocentní. „Úspora je tam cirka 72 procent elektrické energie, navíc je tato technologie bezúdržbová, takže pro město jednoznačný přínos,“ tvrdí místostarostka města Dana Jurštaková (ODS). Ročně tak město ušetří asi 450 až 500 tisíc.

Odborníci na veřejné osvětlení ale Jirkovu vyčítají, že kvůli úspoře peněz za elektrickou energii snížil intenzitu osvětlení natolik, že by to mohlo být i nebezpečné. Navíc podle jejich názoru není splněna doporučená norma. „Města a obce se vydávají cestou razantních úspor hluboko pod doporučenou normu, což se projeví ve snížení kvality poskytované veřejné služby,“ upozorňuje Jiří Skála z firmy Eltodo. „Sníží se subjektivní pocit bezpečí obyvatel a určitě dojde ke snížení bezpečnosti na komunikacích,“ přidává se předseda Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení Hynek Bartík.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)

Radnice se brání, že od veřejnosti zatím nezaznamenala jedinou stížnost. „Abychom předešli kritice, necháme si zatřiďovat komunikace, abychom přesně věděli, jak silné osvětlení na jednotlivých úsecích musí být,“ dodal vedoucí investičního odboru Milan Reiner.

S novými svítidly je radnice natolik spokojená, že chce v průběhu podzimu vypsat výběrové řízení na dodavatele dalších dvou set padesáti kusů.