V noci zase bouřilo. Hasiči evakuovali dva dětské tábory

Praha - Desítky dětí evakuovaných z letních táborů, tisíce domácností bez proudu i požáry si vyžádaly silné bouřky v noci na dnešek. Nejvíce problémů bylo ve středních Čechách, na Benešovsku začala přetékat hráz rybníka, ale vodu zastavila kanalizace. Hasiči kvůli následkům bouřky vyjeli k 470 zásahům, například odstraňovali padlé stromy nebo čerpali vodu ze sklepů.

Bouřky opět zasáhly většinu území republiky. Tentokrát ale s menší silou než bouře v noci na pondělí, které si vyžádaly zhruba dvě tisícovky technických zásahů. Noční bouře zasáhly zejména Prahu a Středočeský, Plzeňský a Ústecký kraj. „Silný vítr porážel stromy, prudký déšť zaplavoval sklepy a garáže a tvořil laguny. Naštěstí nikdo nebyl zraněn,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová.

Ve středních Čechách měli hasiči 127 technických zásahů, nejvíce ze všech krajů. „Nejvíc problémů hasičům způsobila bouřka na Rakovnicku, Berounsku a Příbramsku,“ sdělila mluvčí. Na Rakovnicku třeba padlé stromy na chvíli uvěznily sanity v areálu nemocnice, stromy padaly i na zaparkovaná auta a domy. „V Týnci nad Sázavou příval vody nestačil pobrat rybník, a voda přetékala přes hráz. Naštěstí ji stačila zachytit kanalizace. Přesto situaci monitorovali místní dobrovolní hasiči,“ popisovala problémy Zaoralová.

Obloha po nedělní bouřce (okolí Puklic u Jihlavy)
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Bouřka postupně slábla, takže na Vysočině zasahovali hasiči už jen patnáctkrát. Nejčastěji odstraňovali padlé stromy, které na mnohých místech zablokovaly silnice i železniční tratě. Mimo provoz bylo kvůli noční bouřce asi sedm tratí, před 09:30 zůstávala jako poslední z nich uzavřená ještě trasa mezi Prahou a Dobříší. V úseku Týnec nad Sázavou - Jílové u Prahy totiž najel nákladní vlak do padlého stromu, provoz by se měl podle webu Českých drah obnovit kolem 10:00. Hodinu byla kvůli padlému stromu neprůjezdná také rychlostní silnice R10 na 14. kilometru směrem na Prahu.

5 000 domácností bez proudu, hasiči evakuovali dva dětské tábory

Ve středních Čechách po bouřkách zůstalo asi 5 000 domácností bez proudu, potvrdil to mluvčí energetické firmy ČEZ Martin Sobotka. Podle Sobotky došlo na Rokycansku, Kladensku a Berounsku k tomu, že bouřka odřízla i náhradní zásobovací trasy, které sloužily k obnově napájení po minulé bouřce. Dotklo se to prý například i dálničního provozu - v úseku od Žebráku na Rokycany se motory nemohou čerpat, protože jsou stanice bez elektřiny.

Kvůli silné bouřce museli hasiči evakuovat dva dětské tábory. Jeden na Karlovarsku, tady hasiči pomáhali s evakuací 39 osob, z toho 29 dětí. A druhý u Rokycan, kde bylo evakuováno 90 osob (70 dětí a 20 dospělých). „Děti jsme během noci převezli do areálu hasičského záchranného útvaru ve Zbiroze, který má dostatečné ubytovací kapacity. Tábor je na kraji lesa, byla tam kalamita, hrozilo, že stromy do tábora popadají,“ řekl operační důstojník hasičů.

Vydáno pod