Změny ČD: Častější pendolina a kratší jízda z Prahy do Budějovic

Praha - Jízdní doba mezi Prahou a Českými Budějovicemi bude od prosince o deset minut kratší. Může za to postupující modernizace. Více rychlíků zastaví v Zábřehu na Moravě a rozšíří se počet přímých spojů pendolinem z Ostravy přes Prahu a Plzeň do Chebu a Františkových lázní. Zrušen bude naopak denní přímý spoj mezi Prahou a Varšavou. Změny představily České dráhy. Nový jízdní řád začne platit od 15. prosince. Jeho kompletní znění zveřejní Správa železniční dopravní cesty na začátku listopadu.

V pracovní dny budou pendolina z Ostravska zajíždět dvakrát za den do Chebu a dvakrát za den až do Františkových lázní. V úseku mezi Plzní a Františkovými lázněmi si pro cestování ve druhé třídě nebude nutné přikupovat povinnou místenku. „Je to proto, že pendolino pojede v čase některých rychlíků,“ prohlásil mluvčí drah Petr Štáhlavský.

Cestující tak kvůli vyšší ceně pendolin nepřijdou o spojení, na která jsou zvyklí. Pokud ale budou s vlakem pokračovat dál za Plzeň, místenku budou muset mít.

Motorák
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Od nového jízdního řádu by se rovněž měl téměř zdvojnásobit počet rychlíků Českých drah, které budou stavět v Zábřehu na Moravě. V tomto železničním uzlu od června staví i část spojů konkurenčního RegioJetu. Více vlaků by rovněž podle ČD mělo zajíždět na trase Praha–Olomouc–Vsetín dále do Žiliny. Na Slovensko by nově měly vlaky zajíždět v hodinovém intervalu.

Zrušit by se naopak mělo jediné přímé denní spojení mezi Prahou a Varšavou. Zůstane ale zachovaná možnost přestoupit v Ostravě na vlaky EuroCity do Varšavy, uvedl Šťáhlavský s tím, že na spoje vedené pendoliny tyto mezinárodní rychlíky navazují během čtvrt hodiny. Zůstane rovněž zachováno přímé noční spojení z Prahy do Varšavy lůžkovým vlakem.

Vydáno pod