Prázdniny trochu jinak - koupaliště vyměnili za školu

Liberec - Místo toho, aby o prázdninách sportovali a koupali se, tráví svůj čas ve škole. Několik desítek dětí z celé republiky dochází dobrovolně do učeben a laboratoří Technické univerzity v Liberci, aby se dozvěděli něco nového. Škola věří, že tak možná vychová nové vědce.

V kurzech aplikované fyziky, konstrukce aut nebo textilního designu děti vedou přímo vědečtí pracovníci. „V průběhu přednášky se hlásí a mají dotazy. Jsou poměrně aktivní,“ řekl Jaroslav Votoček z katedry obrábění a montáže.

Po dopoledni ve třídě následuje oběd v menze a pak další výuka v některé z laboratoří. „Pletením a tkaním udělají různé vzorníky a své návrhy,“ vysvětlil Ondřej Louda z katedry designu. Za účast na letních kurzech se neplatí. Škola si slibuje, že tak získá nové zájemce o obory, které vědecky rozvíjí. Mezi dětmi proto hledá talentované a nechce ty, které jen přihlásili rodiče, a samy vlastně zájem nemají.

Kurzy mají navíc dětem představit práci vysokoškoláka. Každé z nich pracuje na vlastním úkolu, který musí na závěr obhájit před komisí. Letos v létě se na Technické univerzitě v Liberci ve dvou turnusech vystřídá zhruba šest desítek dětí. A kurzy by s velkou pravděpodobností mohly pokračovat i příští rok.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)