Na hrad za výtahem? Podle Šternberských dobrý nápad

Šternberk - Dva unikátní výtahy na hradě ve Šternberku by se mohly časem znovu rozjet. Sto let staré technické památky, které sloužily k přepravě lidí i jídla, chce správa hradu opravit. Památkáři už mají podrobný projekt, na renovaci ale zatím nejsou peníze. „Bylo by to dobře nejenom pro hrad, ale i pro město, protože návštěvníky a turisty technické památky velice zajímají,“ myslí si tisková mluvčí Městského úřadu Šternberk Irena Černocká.

Rekonstrukcí projde v rámci celého projektu také hradní kuchyň a především unikátní kachlová kamna. Tento prostor pak bude nejen součástí prohlídkové trasy, správa hradu ho chce využít taky k ukázkám kuchařského umění nebo pořádání svatebních hostin.

Hlavním lákadlem by ale měly být právě dva výtahy – osobní a nákladní – z počátku dvacátého století. Osobní secesní výtah si na hradě nechali zbudovat Lichtenštejnové a na jeho vybavení rozhodně nešetřili. Výtah vyřadil v padesátých letech minulého století z provozu neodborný zásah do motoru ve strojovně na půdě hradu.

A hned vedle osobního výtahu pak je výtah na potraviny, které dopravoval z kuchyně až do druhého patra. Tato zdviž byla pouze na ruční pohon, sloužící ale jejím prostřednictvím dokázali dostat k panstvu najednou deset kilogramů jídla.

Správa hradu už má hotový projekt na obnovu kuchyně i obou výtahů, zatím na ni ale chybí peníze. Naděje proto vkládá do Norských fondů. „Norské fondy jsme už jednou žádali v roce 2010 – tam jsme neuspěli. Takže teď se pokoušíme znovu a já doufám, že už nám to konečně vyjde,“ věří kastelánka Helena Gottwaldová.

Hrad Šternberk láká na technické památky (zdroj: ČT24)