Z lesa zmizí tuny pneumatik

Hradec Králové - Z lesa v Hradci Králové postupně zmizí stovky starých pneumatik. V bývalém vojenském prostoru sloužily jako terče na někdejší letecké střelnici. Městské lesy, kterým území patří, se teď rozhodly místo uklidit.

Desítky let do těch prostor nikdo nesměl vstoupit, hrozil tady minimálně úraz. Dnes je bývalá letecká střelnice rájem houbařů a někdejší vojenský prostor připomínají jen staré pneumatiky, které sloužily jako terče. „Našli jsme tady asi osm dopadišť. Průměrně vycházelo 44 až 50 pneumatik na jeden terč,“ vysvětluje lesní Miroslav Štěpánek z Městských lesů Hradec Králové. 

Staré pneumatiky pracovníci městských lesů postupně nosí na několik hromad. Je jich dvakrát víc, než čekali. Zatím minimálně dvacet tun. V lese po vojácích zůstaly i tuny kovového materiálu. Ten lesníci odklízet nemuseli. O to se postarali jiní. „Několik poplachů jsme měli ve sběrně v Třebechovicích, že se tam objevila bomba. Byly to železobetonové neostré cvičné bomby,“ říká Miroslav Štěpánek. 

Posbírané pneumatiky lesníci odvezou na skládku do Lodína na Hradecku. „Pro nás je to ekologická zátěž, která do lesa nepatří,“ podotýká ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. 

Vyčištění lesa od pneumatik vyjde zhruba na sto tisíc korun. O náklady se podělí město a jeho lesnická organizace.

Likvidace skládky pneumatik (zdroj: ČT24)