Po přívalovém dešti zůstávají velké škody na silnicích i trati Liberec–Turnov

Turnov (Semilsko) – Klidná cesta vlakem z Liberce do Pardubic už dva týdny není možná. Po přívalovém dešti zůstává mimo provoz trať mezi Hodkovicemi nad Mohelkou a Turnovem, Správa železniční dopravní cesty však doufá, že její opravu dokončí již večer. Výluka by měla skončit kolem osmé hodiny. Kromě trati jsou v Libereckém kraji poškozené silnice, jejich oprava bude stát asi 100 milionů korun.

Voda z prudkého deště poškodila 30. července traťový spodek u Hodkovic nad Mohelkou. Oprava, kterou potom SŽDC zahájila, byla velmi náročná, takže významná trať zůstává po dvou týdnech stále uzavřena. „Oprava tohoto úseku spočívala hlavně ve zpevnění paty tělesa a dosypání štěrkového lože tratě,“ uvedl mluvčí správy Marek Illiaš.

Zatímco však trať Liberec–Pardubice by mohla být v provozu již dnes, dlouho ještě nebudou jezdit rychlíky po jiné podobně poničené severočeské trati. Mezi Libercem a Českou Lípou nejezdí vlaky již od června, kdy velká voda poničila trať u Rynoltic. Výluka potrvá nejméně do prosince. SŽDC zatím čeká na výsledky geotechnického průzkumu, teprve pak bude možné připravit opravu.

Velké škody jsou po přívalovém dešti z předminulého týdne v Libereckém kraji také na silnicích. Jejich opravy budou stát asi 100 milionů korun – poškozené jsou především mostky, propustky a nábřežní zdi, místy se také sesunuly opěrné svahy. „Liberecký kraj požádá Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) o pomoc při odstraňování škod,“ uvedl radní pro dopravu Vladimír Mastník. S pomocí dotace ze SFDI se již v Libereckém kraji odstraňují škody na krajských silnicích po záplavách ze začátku června. Voda tehdy způsobila škody na 74 úsecích za více než 154 milionů korun, na opravy dostane kraj z fondu 131 milionů korun a z vlastní kasy zaplatí zbývajících 23 milionů korun.