GIBS obvinila policistu, kvůli kterému evakuovala panelák

Velké Hamry (Jablonecko) – Policistu, kvůli jehož domovní prohlídce v zimě evakuovala panelový dům ve Velkých Hamrech na Jablonecku, obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z nedovoleného ozbrojování. Inspektoři zřejmě v jeho bytě nalezli výbušniny.

Obviněný dvaatřicetiletý policista je stíhán na svobodě, své povolání ale nevykonává. „Služební funkcionář ho zprostil výkonu služby až do pravomocného rozhodnutí soudu,“ řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Inspekce ve velkých Hamrech zasahovala 12. března. Hasiči tehdy z panelového domu evakuovali 30 lidí a uzavřeli okolí domu. Muž měl v bytě údajně i silně výbušný pentrit, který se používá k výrobě rozbušek a detonátorů a také k výrobě tříštivých náloží menších kalibrů. Inspekce ale zatím nechce říci, co u muže doma konkrétně našla. „Do uzavření vyšetřování není možné zveřejnit výsledky expertíz,“ podotkla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Inspekce krátce po březnovém zásahu zveřejnila video z prohlídky bytu. Na něm je vidět, že policista uchovával jakýsi bílý prášek v dózách a sáčcích, které měl ukryté v kufru. Podle videa měl muž doma také minimálně pět granátů. Ze záznamu ale není zřejmé, zda jsou pravé, nebo jde o atrapy.