Pražská plynárenská bude městská, radní schválili odkoupení

Praha – Dohodu o postupu při odkupu většinového podílu ve skupině Pražská plynárenská od koncernu E.ON schválili pražští radní. Podporu zastupitelstva by měli mít radní jistou, odkup plynáren je součástí programového dokumentu, na základě kterého podporuje ČSSD menšinovou jednobarevnou radu TOP 09. Za většinový podíl v Pražské plynárenské zaplatí město 5,4 miliardy korun, jednání chce uzavřít do konce roku.

Celá transakce by se měla podle schválené dohody uskutečnit ve dvou fázích. Nejprve Praha od E.ON odkoupí 49procentní podíl v mateřské společnosti Pražská plynárenská Holding, potom ještě koupí 49,35 procenta akcií samotné Pražské plynárenské. Tím získá 99,55procentní kontrolu nad Pražskou plynárenskou, zbylé akcie bude muset odkoupit od minoritních vlastníků. „Odsouhlasení dohody vytváří komfort pro obě strany při přípravě schvalování a financování transakce,“ píše se v dokumentu, který pražští radní schválili.

Podoba skupiny se potom zřejmě změní. „O využití Pražské plynárenské Holding rozhodně přemýšlet budeme, protože by byl nesmysl, abychom měli dvě společnosti, kdy jedna je stoprocentním vlastníkem té druhé. Budeme tedy rozvažovat její využití, rozšíření, případně začlenění některých dalších společností do tohoto holdingu,“ upozornil náměstek primátora Jiří Vávra.

Cena 5,4 miliardy korun, se kterou město počítá, ještě není definitivní. Odhadnutou částku ještě musí schválit soud, protože je E.ON prodávající a současně i akcionář holdingu. Až soud určí konečnou cenu, musí transakci schválit zastupitelé hlavního města, po nich pak orgány firem.

Pražský magistrát
Zdroj: ČT24

Na nákup akcií si chce Praha vzít bankovní úvěr, který potom bude splácet sama Pražská plynárenská. „Tím se nezvýší zadluženost Prahy a splátky nebudou žádným způsobem zatěžovat rozpočet města,“ píše se v materiálu, který projednali radní. Pražská plynárenská loni hospodařila s čistým ziskem 673 milionů korun, akcionářům vyplatila celkem 633,5 milionu korun. Vedení města je přesvědčeno, že do pražského rozpočtu bude v budoucnu z plynárenské společnosti ročně přicházet zhruba miliarda.

Na odkoupení Pražské plynárenské se TOP 09 a ČSSD dohodly, když na jaře jednaly o podpoře menšinové Hudečkovy rady. Situací kolem Pražské plynárenské také TOP 09 zdůvodňovala vypovězení koaliční smlouvy ODS, se kterou vládla Praze do letošního května.