Bílý jihoafrický lvíček je ozdobou hodonínské zoo

Hodonín - Bílé lvíče, které v posledních týdnech pobývalo na návštěvě v malé zoo v Chlebích na Nymbursku, dorazilo do svého nového domova. Tím se stala zoologická zahrada v Hodoníně. Sedmiměsíční lví kluk do Česka přicestoval z Jihoafrické republiky a je vůbec jediným lvem s unikátním smetanově bílým zbarvením v Česku.

Lvíček vystoupil z přepravní bedny za velkého zájmu přihlížejících. „Je zvídavý, všechno si prohlíží, všechno očichává. Na člověka reaguje přátelsky. V předchozí zoo za ním chodili do výběhu, krmili ho z ruky, hladili ho, fotili se s ním, takže je velmi kontaktní,“ řekl zoolog Jiří Ingr.

I cestovním stresem se podle chovatelů vypořádal jako chlap. „Do přepravní bedny jsme ho dostali víceméně bez problémů. Já jsem ho táhl za srst a postrkoval kupředu, zoolog to vzadu jistil. Sice mě z rozvernosti kousl, ale vůbec se nevzpouzel a i jeho vykládka u nás v zoo proběhla hladce,“ pochvaloval si chovatel šelem Martin Dubšík, který mládě spolu s Jiřím Ingrem přivezl.

Lvíče k nám přicestovalo z Lory Park Zoo na předměstí jihoafrického Johannesburgu, bylo nabídnuto českým zoologickým zahradám výměnou za jiná zvířata. Zájem o něj projevila právě zahrada v Hodoníně. Po cestě ho čekala karanténa v Zoo Chleby, kde si ho Středočeši mohli prohlížet po dva měsíce. Přezdívka Tamu (svahilsky Sladký), kterou zde dostal, mu ale nezůstane. V průběhu září mu to pravé jméno budou vybírat návštěvníci hodonínské zoo.

Mládě bude zatím bydlet ve starém šelminci, který je před rekonstrukcí. „Jakmile mu seženeme samici nebo případně dvě, tak se přestěhuje do moderního pavilonu velkých kočkovitých šelem,“ řekla mluvčí hodonínské zoo Bohuna Mikulicová. Samici by podle ředitele zahrady Martina Kruga mohli získat z ukrajinského Bělohorsku, kde se na chov lvů jihoafrických specializují, popřípadě ze zoo v Jaltě.

Bílé zbarvení srsti lvů je velkou vzácností. Nejde ale o albinismus, nýbrž o tzv. leucismus, jejž způsobuje recesivní gen. Světlé zbarvení albínů zapřičiňuje porucha tvorby tmavého pigmentového barviva melaninu, při leucismu pigmentové buňky jedinci v těle nebo jeho části úplně chybí. Albíni mívají na rozdíl od jedinců s leucismem světlou nejen srst, ale i kůži a červené oči. V přírodě jsou bílí lvi stejně jako albíni oproti svým pískově zbarveným kolegům v nevýhodě - jejich zářivá srst je při lovu prozradí už na dálku.

Prostory v pavilonu šelem zdědí nový přírůstek a jeho budoucí partnerky po lvech berberských. Ty chce zoo právě chovem lvů jihoafrických zcela nahradit. „Náš pár lvů berberských je už za zenitem svých reprodukčních možností. Na samci Benitovi je navíc patrná sešlost věkem, a přestává tak být vhodným expozičním zvířetem,“ vysvětlil Krug. Návštěvníci prozatím o staré lvy nepřijdou, zůstanou v Hodoníně na dožití. Pouze pokud by bylo třeba uvolnit místo pro jiné zvíře, poputovali by do olomoucké zoo, která je jejich majitelem.

Bílé zbarvení u lvů jihoafrických je velmi vzácné. Je jednou ze tří barevných variant tohoto poddruhu lva a způsobuje ho dědičná genetická anomálie. Díky chovatelskému programu jich v zoologických zahradách ve světě žije kolem tří set, v rámci Unie českých a slovenských zoo je chová už pouze Zoo Bratislava.

Reportáž Jakuba Ščurkeviče (zdroj: ČT24)