Se čtyřmi promile neupadl muž do bezvědomí, nýbrž za volant

Mikulov (Břeclavsko) – Koncentraci alkoholu v krvi, která by kdekoho přivedla do bezvědomí nebo i zabila, naměřili policisté řidiči, který havaroval v Mikulčicích na Břeclavsku. Nadýchal 4,08 promile. Hodnota patří letos k nejvyšším, ačkoli proti historickému „rekordu“ je pouze poloviční.

Policisté v úterý odpoledne vyjeli k ohlášené nehodě před mikulovským pohraničním obchodem. „Třiašedesátiletý muž se svým osobním autem Fiat Bravo vycouvával a narazil přitom do odstaveného vozidla Nissan Micra,“ přiblížila policejní mluvčí Kamila Haraštová. Když se ukázalo, nakolik je řidič opilý, policisté mu zabavili řidičský průkaz. Podle mluvčí také chystají jeho obvinění z trestného činu obecného ohrožení.

Jihomoravský policejní vedoucí Jindřich Rybka upozornil, že koncentrace alkoholu přes čtyři promile patří k nejvyšším letos naměřeným. K „rekordmanům“ mezi podnapilými řidiči patří již ti, kteří nadýchají okolo tří promile alkoholu. Na jižní Moravě však počet opilců za volantem zřejmě klesá. V prvním pololetí způsobili v regionu 193 nehod, oproti loňskému roku jejich počet poklesl o dvanáct. Při kontrolních akcích potom policisté během půl roku odhalili 578 opilých řidičů, což je ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o 154 méně. „Podle statistik se sice situace lepší, přesto s ní nejsme spokojeni,“ poznamenal však Jindřich Rybka.

Koncentrace alkoholu, kterou měl mikulovský řidič v krvi, odpovídá asi pěti litrům dvanáctistupňového piva. Pro některé lidi by obdobná dávka byla smrtelná, nejčastěji upadají konzumenti alkoholických nápojů do bezvědomí, když hladina alkoholu v jejich krvi přesáhne čtyři promile.