Ralští si stěžují na trasu objížďky, kamiony jim jezdí pod okny

Ralsko – Auta jezdí po úzkých cestách a stovky kamionů projíždí přímo sídlištěm. Tak to od pondělí vypadá v okolí Ralska, kde komplikuje provoz oprava mostu v sousední Mimoni. Město si stěžuje, že dostalo rozhodnutí o objížďce na poslední chvíli a jeho připomínky nikdo nezohlednil. Proti rozhodnutí o objížďce se odvolalo.

V Mimoni se opravuje krajská silnice, po které denně projedou tisíce řidičů, včetně těch, kteří s kamiony míří z Liberecka a Českolipska do středních Čech. Objížďka vedoucí bývalým vojenským prostorem ale končí na opravené obecní cestě v jedné z částí Ralska. „Ta komunikace není stavěna pro těžkou nákladní dopravu, ale tudy je právě odkloněna doprava nad 10 tun,“ říká starosta Ralska Miroslav Králík (ČSSD).

Kromě nepohodlí, které objížďka pro obyvatele největšího sídliště v Ralsku znamená, jsou problémy i přímo na trase. Kamiony se obtížně vyhýbají a nájezd se ve špičce ucpává. S těmito dopravními problémy se navíc budou Ralští potýkat ještě několik měsíců. Uzavírka má skončit až v listopadu.

Odbor dopravy v České Lípě, který ji povolil, se brání, že jinou trasu využít nešlo. Podle mluvčí tamní radnice Kristýny Brožové se k ostatním variantám odmítavě postavil dopravní inspektorát v Mladé Boleslavi.

Ralsko dříve navrhovalo využít jednu ze zarostlých cest ve vojenském prostoru, která by se obydleným místům vyhnula. Údajně by ji nebylo obtížné připravit. Tajemník městského úřadu v Ralsku Oldřich Němec je přesvědčen, že by postačilo prořezat pár desítek stromů a náletových dřevin a upravit povrch vozovky.

Ralští si stěžují na trasu objížďky (zdroj: ČT24)

Radní Libereckého kraje pro dopravu Vladimír Mastník (SLK) ale oponuje: „Ta cesta je pro dopravu nevhodná. Neumím si představit, že by tam jezdila kamionová doprava.“

Přestože se Ralsko proti vedení objízdné trasy odvolalo, okamžitý odkladný účinek to nemá. Doprava přes sídliště tak zatím jezdí dál.