Dobrovolní hasiči bojují o přežití – kalendáři, koncerty i sbírkami

Ořechov – Dobrovolní hasiči se v Česku stávají ohroženým druhem. Nejhorší je situace na jižní Moravě, kde skončilo za poslední rok 14 jednotek. Důvod? Neměly peníze na provoz. Naopak v Ořechově si pomohli vlastními silami – místní mladé hasičky nafotily odvážný kalendář a výtěžek z prodeje posloužil jako příspěvek na provoz.

Jednotka dobrovolných hasičů v Ořechově a Ronově na Žďársku se řadí k těm vůbec nejmenším. Technika, se kterou zasahuje, patří spíš do muzea. Jenomže na novou není. A stejné to bylo ještě nedávno i s hadicemi – i ty dosluhovaly. Pak ale mladé členky zdejšího sboru přišly s nápadem nafotit odvážný kalendář a z výtěžku hadice nakoupit.

Dívky odhodily svršky a oblékly se do hasičského. Do prodeje šlo pět set kalendářů a prodaly se všechny. „Šly jsme do toho s tím, že to zkusíme, ale nepočítaly jsme, že o to bude až tak velký zájem,“ svěřila se jedna z dobrovolných hasiček Veronika Bednářová. Jako připomínku úspěšné akce si ořechovské hasičky nechaly na hadice natisknout nápis „nahatice vydělaly na hadice“.

To, co se podařilo jim, ale není pravidlem. Své o tom ví třeba dobrovolní hasiči z Kopytova u Bohumína. Kvůli nedostatku peněz bojují o holou existenci. Zkusili prodej kalendáře, benefiční koncert a veřejnou sbírku. Přesto zatím dost peněz nevydělali.

Nechybí jen peníze, ale i lidi

K zániku dobrovolných jednotek často přispěje nejen nedostatek peněz, ale i nedostatek flexibilních lidí. Kvůli tomu musela loni skončit parta z brněnských Přízřenic – na svoje poslední tři výjezdy se nebyli schopni sejít ani v minimálním počtu čtyř lidí.

Sami profesionálové přitom tvrdí, že bez dobrovolných hasičů se neobejdou. „Je řada zásahů zejména u požárů, ale i u přírodních katastrof typu povodní, kde si tu činnost bez nich nedovedeme představit,“ upozorňuje šéf Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba.

Soumrak dobrovolných hasičů? (zdroj: ČT24)

V celé republice je momentálně 7 207 jednotek dobrovolných hasičů. Náklady na jejich provoz, který dotují obce a kraje, jdou do stovek milionů korun. I tak ale muselo jen v loňském roce skončit padesát týmů.