Trik vsetínské nemocnice - místo nadstandardu finanční dar

Vsetín - Většina nemocnic od začátku srpna nenabízí pacientům se šedým zákalem kvalitnější a dražší čočky, na které si dřív mohli připlácet. Ústavní soud totiž zrušil vyhlášku o nadstandardech. Výjimkou je ale Vsetín. Tam zákaz vybírání příplatků vyřešili tím, že od pacienta přijmou finanční dar.

Ve vsetínské nemocnici otevřeně přiznávají, že našli způsob, jak pacientům dopřát dražší a kvalitnější čočku. Ta je sice dražší řádově o tisíce korun, umožňuje ale bez brýlí vidět na čtení i do dálky. A mnohým pacientům v posledních dvou letech nevadilo, že se nejdřív museli podívat hlouběji do peněženky. Po rozhodnutí Ústavního soudu už ale není možné nadstandardy nabízet. 

„Vyřešili jsme to zatím tak, že formou smlouvy o daru vybíráme ten rozdíl,“ říká ředitel vsetínské nemocnice Martin Metelka. Zatím to tak po dohodě s pacienty udělali třikrát. Jsou připraveni peníze vrátit, pokud je pojišťovna nemocnici proplatí. „Víme, že je to na hraně, že s tím mohou být problémy, nicméně máme tento názor a snažíme se těm klientům pomoci,“ dodává Metelka. 

Dražší soukromé kliniky beze změny nabízejí nadstandard dál. Chaos potrvá nejspíš ještě několik měsíců. Nový zákon o nadstandardní péči, který nastolí jasná pravidla, projedná až nová sněmovna po volbách.

Trik vsetínské nemocnice (zdroj: ČT24)