Liberecké byty radních teď poslouží postiženým

Liberec – Byty, které obývali předchozí radní Libereckého kraje, nově kraj využije k chráněnému bydlení a rozdělí je lidem s lehkým mentálním postižením. Byty, které pro své vedení kraj pořídil, současní radní už využívat nechtějí. Prodat je však nedokázali.

Minulé vedení Libereckého kraje zakoupilo pět bytů v polyfunkčním domě Na Rybníčku v centru krajského města v hodnotě 6,3 milionu korun. Radní je potom využívali k přechodnému bydlení v Liberci. Podle současných krajských představitelů však služební byty nejsou potřeba a sami je nevyužívají. „Domníváme se, že kraj služební byty nepotřebuje, a proto jsme se je od února snažili prodat,“ řekl hejtman Martin Půta. Prodat byty v centru Liberce však kraj nedokázal – udali jediný a to pouze za milion korun. Za správu a údržbu těch ostatních přitom ročně platí 300 tisíc.

Teď kraj chce přebytečné a neprodejné služební byty využít k chráněnému bydlení. „Jejich převedení na sociální bydlení proto považuji za rozumné řešení problému. Za cenu, za jakou byly ty byty nakoupeny, jsou dnes neprodejné,“ uvedl hejtman Půta. Centrum sociálních služeb by podle něj navíc muselo nakoupit jiné byty, aby mohlo tento typ bydlení svým klientům nabídnout.

Lucie Pokorná o využití služebních bytů (zdroj: ČT24)