Potrestaní bohdanečští strážníci se nevrátí, dovolání Nejvyšší soud zamítl

Lázně Bohdaneč (Pardubicko)/Brno – Bývalý velitel bohdanečských městských policistů Pavel Řehoř už se do funkce nevrátí. Musel z ní odejít, když jemu a dalšímu strážníkovi Patriku Trojanovi soud udělil podmíněný trest za zneužití pravomoci a omezování osobní svobody – soudci tak zhodnotili chování strážníků při některých dopravních kontrolách. Řehoř ještě měl naději, že by se mohl do uniformy bohdanečské městské policie obléknout, konec jí učinil Nejvyšší soud, který označil dovolání obou strážníků za neopodstatněná.

Nejvyšší soud, který zamítl dovolání dvou bývalých bohdanečských strážníků, ukončil vleklý spor, který se týkal dvou zásahů v letech 2009 a 2010. Při tom prvním při noční kontrole auta v Lázních Bohdaneč požadoval Trojan bez zákonného důvodu doklady po spolujezdci a chtěl mu provést dechovou zkoušku na alkohol. Když to spolujezdec odmítl, strážník ho odvezl na záchytnou stanici, kde musel zaplatit pokutu za odmítnutí dechové zkoušky a za pobyt na záchytce. V dubnu 2010 oba odsouzení pronásledovali rychle jedoucí auto. Podařilo se jim zastavit ho až v Pardubicích, kde podle obžaloby řidiče spoutali a jeden ze strážníků ho udeřil do obličeje a několikrát kopl do břicha. Na služebně potom řidiči způsobili další poranění a přerazili dvě zubní náhrady na předních zubech.

Oba případy se čtyřikrát dostaly před Okresní soud v Pardubicích. Třikrát soudce strážníky osvobodil, odmítl tvrzení státní zástupkyně, že obžalovaní šikovanovali kontrolované lidi, nenašel ani žádný důkaz toho, že zranění řidiči zadrženému v roce 2010 způsobili strážníci. Odvolací krajský soud však případ vždy vrátil na okresní úroveň. Napočtvrté se dostal k jinému soudci, který naopak považoval důkazy za dostatečné a oba strážníky odsoudil. Patrik Trojan, který zatím od městské policie odešel, dostal 18 měsíců vězení s odkladem na dva roky, tehdejší velitel bohdanečských strážníků Řehoř dostal roční trest s odkladem na dva roky. Krajský soud potom čtvrtý rozsudek potvrdil, ten byl tedy pravomocný, a Řehoř musel ze služby u městské policie také odejít. Bohdanečská radnice potom oblíbeného velitele strážníků zaměstnala na civilním pracovním místě u městské policie.

V dovolání uplatnili bývalí strážníci řadu námitek vůči rozhodování okresního i krajského soudu, avšak Nejvyšší soud se žádnou z nich věcně a do detailu nezabýval. Dovolání zamítl s tím, že je neopodstatněné.